Ελλαδα

Ασκήθηκε δίωξη στον μουφτή της Κομοτηνής;

Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν να αναμεταδώσουν άκριτα ένα άρθρο του τουρκικού Τύπου

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18031102-e1520786852368.jpg

Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε να αναπαράγεται στα ελληνικά ΜΜΕ η είδηση πως «ασκήθηκε δίωξη στον Μουφτή της Κομοτηνής για κατάχρηση εξουσίας».

Το είδαμε στο cnn.grtanea.grtovima.griefimerida.grkathimerini.grnewsbomb.gr, στο dikaiologitika, κλπ.

18031101.jpg

Η αρχική πηγή της είδησης είναι άρθρο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε όλα τα παραπάνω άρθρα αναφέρεται πως από την Εισαγγελία της Κομοτηνής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή, όπως εσφαλμένα αναγράφεται σε κάποια άρθρα, αγωγή (η αγωγή ασκείται από έναν διάδικο σε βάρος άλλου διαδίκου σε αστικέςυποθέσεις), για «κατάχρηση εξουσίας», επειδή ο μουφτής της Κομοτηνής, Ibrahim Serif, συμμετείχε σε ισλαμική θρησκευτική εκδήλωση το έτος 2016.

Ο Ιμπραήμ Σερήφ, που αναφέρεται στα παραπάνω άρθρα, είναι ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής. Ο όρος «εκλεγμένος μουφτής», είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι επίσημες τουρκικές Αρχές και δη το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Η Τουρκία, κατά πάγια (υπονομευτική) πολιτική, αρνείται να αναγνωρίσει τους μουφτήδες που διορίζονται στις μουφτείες της δυτικής Θράκης, κατά την ελληνική νομοθεσία, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Ο πραγματικός μουφτής της Κομοτηνής είναι ο Μέτσο Τζεμαλή, τον οποίο η Τουρκία έχει κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο («persona non grata») και τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλούν «μουφτή μαριονέτα».
 

Το άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), για την κατάχρηση εξουσίας, αναφέρει σχετικά:

Άρθρο 239

«Κατάχρηση εξουσίας»

Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β, β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Κατά συνέπεια, ο ψευδομουφτής δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν είναι υπάλληλος του ελληνικού κράτους, αλλά απλός ιδιώτης που σφετερίζεται τον τίτλο του μουφτή και, πολύ περισσότερο, διότι ακόμη και ο πραγματικός μουφτής δεν έχει στη χώρα μας καθήκοντα ανάκρισης και δίωξης αξιόποινων πράξεων.

Το πιθανότερο, με βάση όσα αποκομίζουμε από το άρθρο του πρακτορείου Anadolu και με βάση προηγούμενες διώξεις που έχουν ασκηθεί στον ψευδομουφτή, είναι οι Εισαγγελικές Αρχές της Κομοτηνής να διεξάγουν, ενδεχομένως, προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής (175 ΠΚ) και της αντιποίησης στολής (176 ΠΚ) σε βάρος του ψευδομουφτή, επειδή σε δημόσια θρησκευτική εκδήλωση εμφανίστηκε ως «ο μουφτής της Κομοτηνής», τίτλος, φυσικά, που δεν του ανήκει.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.