Ελλαδα

Ο δημιουργός του εκπληκτικού βίντεο για το Erasmus συστήνεται στην AV

Ο Ορέστης Μήλιος μιλά για το δυνατό ειρηνιστικό βίντεο που σε μια «περίεργη» περίοδο για την Ευρώπη έγινε viral

Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ορέστης Μήλιος είναι ένας 26χρονος απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με το Voice over δίνοντας τη φωνή του σε trailer, διαφημίσεις και τηλεόραση. Παράλληλα, ασχολείται με το Stand up comedy και την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και πρόσφατα παρουσίασε την τελευταία του και πιο σοβαρή, όπως ο ίδιος λέει, δουλειά του, που δεν είναι άλλη από ένα βίντεο–ύμνο στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.



Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξεις αυτό το βίντεο για το ERASMUS;

Το 2016 πήγα στην για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο μέσα απο το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «ERASMUS» στο Brno της Τσεχίας. Εκεί βίωσα κάτι μοναδικό. Είδα παιδιά από όλες τις χώρες της Ευρώπης να είναι μια παρέα. Άγνωστοι που έγιναν φίλοι για μια ζωή. Γάλλοι, Γερμανοί, Πολωνοί, Βούλγαροι, Έλληνες, σε μια παρέα. Σκέφτηκα ότι εμείς είμαστε οι απόγονοι των ανθρώπων που πολέμησαν σε έναν τρομερό πόλεμο, τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Δύο γενιές μόνο πριν, οι παππούδες μας βρέθηκαν στα απέναντι στρατόπεδα, στα πεδία μαχών, σε ένα πόλεμο που κόστισε στην ανθρωπότητα πάνω από 60.000.000 ζωές. Και σήμερα, αυτά τα παιδιά είναι μια παρέα. Γελάνε μαζί, ταξιδεύουν μαζί. Η βασική ιδέα είναι ότι οι 2 γενιές μονάχα πριν, οι πρόγονοι μας πολέμησαν με όπλα. Τα εγγόνια τους, εμείς, πολεμάμε με χρώματα. Είμαστε φίλοι.



Τα γυρίσματα, ιδιαίτερα του πρώτου μέρους του βίντεο, θυμίζουν πραγματικό σκηνικό πολέμου. Πού έλαβαν χώρα;

Ήξερα ότι η πολεμική σκηνή θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, πόσο μάλλον για μια no budget παραγωγή που γίνεται από εθελοντές, ωστόσο ανταποκριθήκαμε. Ήμασταν φοβερά τυχεροί να έχουμε έναν υπέροχο άνθρωπο στην ομάδα μας, τον Σταύρο Σαράπη, που είναι ειδικός σε ιστορικά πολεμικά θέματα. Μαζί του κάναμε μια έρευνα σε ποια σημεία θα μπορούσαμε να αποδώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια μια πολεμική σκηνή του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μέρος των γυρισμάτων της πολεμικής σκηνής έγιναν στο Πεδίο βολής του Ασκού - Προφήτη, όπου λάβαμε ειδική άδεια από τον Ελληνικό Στρατό για να κινηματογραφήσουμε. Το υπόλοιπο μέρος της πολεμικής σκηνής γυρίστηκε δίπλα σε μια ιστορική τοποθεσία κοντά στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς όπου υπάρχει μια ιστορική ανενεργή σιδηροδρομική γέφυρα με ερείπια στρατιωτικού φυλακίου. Οι σκηνές του σήμερα με τους φοιτητές, γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη σε χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Τι στόχο έχει γενικότερα το βίντεο και ποιές αξίες θέλεις να προωθήσεις μέσω αυτού;

Ο στόχος του βίντεο είναι να δώσει ένα δυνατό ειρηνιστικό μήνυμα σε μια πολύ «περίεργη» περίοδο για την Ευρώπη. Τα ακροδεξιά κόμματα συνεχώς κερδίζουν έδαφος, η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει ρατσιστικά συναισθήματα και η Ευρωπαϊκή ιδέα κινδυνεύει να διαλυθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει τις πολιτικές της. Η ανθρωπότητα ώρες-ώρες δείχνει να βαδίζει προς ένα σκοτεινό μονοπάτι και κινδυνεύει να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Αυτό το βίντεο θέλει να δώσει ένα ισχυρό συναισθηματικό μήνυμα: Ότι γνωρίζοντας οι απλοί άνθρωποι ο ένας τον άλλον τότε ξεπερνούν τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις έχθρες τους. Κλείνοντας θέλω να παραθέσω εδώ τα λόγια ενός από τους πιο σπουδαίους οραματιστές και διανοούμενους της Ευρώπης, του Ουμπέρτο Έκο, που δεν θα μπορούσε να συνοψίσει πιο όμορφα τα παραπάνω. «Προγράμματα όπως το Erasmus, δημιούργησαν την πρώτη γενιά νεαρών Ευρωπαίων. Η ιδέα του Erasmus θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, όχι μόνο για φοιτητές, αλλά και για οδηγούς ταξί, υδραυλικούς και άλλους εργάτες. Περνώντας χρόνο σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταργούμε τις διακρίσεις».



Λίγα λόγια για το ERASMUS

Το ERASMUS είναι το πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης που συμβάλλει στην επίτευξη ενός βασικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη της κοινωνίας που θα βασίζεται στη γνώση, παρέχοντας στους πολίτες της Ευρώπης εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και ευκαιρίες ανανέωσης αυτών των γνώσεων σε όλη τη διάρκεια του βίου τους. Η δράση ERASMUS ξεκίνησε το 1987 στον τομέα της εκπαίδευσης. Είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φοιτητές, καθηγητές και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής της διάστασης. Στα πλαίσια του ERASMUS οι φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.