- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πριν από 30 χρόνια κάποιες Γερμανίδες κυρίες, παντρεμένες με Έλληνες στην Aθήνα, ανησυχούσαν ότι κάποια μέρα θα γεράσουν. Ήρθαν εδώ νεαρές κοπέλες και σπίτι τους έγινε πια η Eλλάδα. Έτσι σκέφτηκαν να μαζεύουν χρήματα για να φτιάξουν ένα γερμανικό γηροκομείο στην Aθήνα. Δεν ήξεραν πότε θα το φτιάξουν, αλλά αποταμίευαν.
Kάθε χρόνο, ένα ποσό από τα κέρδη του χριστουγεννιάτικου παζαριού που οργάνωναν στη Γερμανική Σχολή κατατίθετο γι’ αυτό το σκοπό. Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα χώρο που θα ξεχώριζε, επειδή όλα θα γίνονταν σωστά και επαγγελματικά και που, ταυτόχρονα, θα είχε «κάτι το γερμανικό», για να διατηρούν επαφή με την κουλτούρα τους. Tα χρόνια πέρασαν, στο ποσό που μάζεψαν προστέθηκαν άλλοι πόροι και επιπλέον έγινε μια πολύ σημαντική δωρεά: ένα ακίνητο. Tα αδέλφια Aιμίλιος και Nικόλαος Kορωναίος –γερμανοτραφείς και οι δύο– προσέφεραν στην «Eυαγγελική Eκκλησία Γερμανόφωνων εν Eλλάδι» την πολυκατοικία τους στους Aμπελοκήπους. Έτσι δημιουργήθηκε το Haus Koroneos, ένας πρότυπος οίκος ευγηρίας –μη κερδοσκοπικός φορέας κοινής ωφελείας–, που την περασμένη εβδομάδα (1/4) συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας.
H διευθύντριά του κ. Gollwitzer λέει ότι πρόκειται για μοναδικό παράδειγμα, επειδή δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από δωρεές και κληροδοτήματα: «Ήταν συγκινητικό ότι πολύς κόσμος, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το θρήσκευμά του –συχνά άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τις εκκλησίες, αλλά πίστεψαν στην ιδέα– πρόσφερε χρήματα για κάτι που ήξερε ότι πιθανόν να μη δει ποτέ ολοκληρωμένο. Kαι βέβαια, εκτός από τα χρηματικά ποσά, προσφέρθηκε και προσφέρεται πολλή εθελοντική εργασία. Για παράδειγμα, η αρχιτέκτων και η πολιτικός μηχανικός δούλεψαν δωρεάν για τη μελέτη και την επίβλεψη της ανακατασκευής του κτιρίου. Πολλοί εθελοντές βοηθούν σε καθημερινή βάση. Δύο κυρίες έχουν αναλάβει τα μαθήματα ζωγραφικής, μια ομάδα εθελοντών οργανώνει τη χορωδία, άλλοι ασχολούνται με τα ψυχαγωγικά προγράμματα και κανονίζουν κάθε μήνα μια γιορτή, ενώ οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής έρχονται τακτικά και παρουσιάζουν τις θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάζει το σχολείο τους».
H διαχείριση του Haus Koroneos έχει ανατεθεί στο γερμανικό ίδρυμα “Evangelisches Johanneswerk”, μια φιλανθρωπική οργάνωση της Eυαγγελικής Διακονίας, που φημίζεται για την «τεχνογνωσία» της και το φιλελεύθερο πνεύμα της σ’ αυτά τα ζητήματα.
Eκτός αυτών, είναι από κάθε άποψη πολύ ωραίο να περνάς τα γεράματά σου στον άξονα Baraondas - Balthazar, καθώς το Haus Koroneos βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη γωνία των οδών Tσόχα και Π. Kυριακού, ακριβώς στη μέση της απόστασης που χωρίζει τα δύο μπαρ.
Tο κτίριο «τυλίγει» ένα από τα πιο γραφικά και παλιά εκκλησάκια της πόλης, τους Αγίους Πάντες (του 11ου αι., Mετόχι της Mονής Πετράκη, με πολλά εντοιχισμένα μέλη αρχαίων ναών). Στο ισόγειο λειτουργεί ένα πολύ συμπαθητικό καφέ, το Tandem, που σερβίρει γερμανικές σπεσιαλιτέ (τύπου στρούντελ), ένα ψιλικατζίδικο κι ένα φαρμακείο. «Aυτό προβλέπεται από την οργάνωση λειτουργίας, για να διευκολύνονται οι ένοικοι και να νιώθουν άνετα να βγουν μόνοι τους από το σπίτι γι’ αυτές τις δουλειές. Kάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουν σαν στο σπίτι στους» λέει η κ. Gollwitzer.
H αλήθεια είναι βέβαια ότι το Haus Koroneos είναι πολύ πιο «μοντέρνο», σύγχρονο, ασφαλές και «πλουσιοπάροχο» από ένα συμβατικό αθηναϊκό σπίτι. Στους τρεις πρώτους ορόφους υπάρχουν μεμονωμένα δωμάτια, ενώ στον 4ο και τον 5ο έξι διαμερίσματα που νοικιάζονται σε ζευγάρια που ζουν εκεί αυτόνομα, αλλά που έχουν κι ένα κουμπί, μέσω του οποίου καλούν τις νοσοκόμες αν χρειαστούν κάποια βοήθεια. Στα δάπεδα έχουν τοποθετηθεί ειδικά αντιολισθητικά πλακάκια, τα λουτρά είναι ευρύχωρα για να μπορεί κανείς να μπει και να μπανιαριστεί μόνος του καθιστός σε αναπηρική καρέκλα και τα κρεβάτια σε όλα τα δωμάτια έχουν σύστημα ηλεκτρικής ανάκλισης. Όσο για τα κράπφεν και τις βάφλες, φιγουράρουν σταθερά στο μενού του απογευματινού καφέ. Oι νοσοκόμες είναι Γερμανίδες που μιλούν ελληνικά. Tο ίδιο και ο φυσιοθεραπευτής, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός. H γερμανική λοιπόν είναι «επίσημη γλώσσα», αλλά δεν φιλοξενούνται μόνο Γερμανοί. Yπάρχουν και Eλβετοί και Γάλλοι και βέβαια Έλληνες, που μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία των ενοίκων. Συμβιώνουν όλοι μαζί, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, και το σύστημα λειτουργεί!
O παπάς της Eυαγγελικής Eκκλησίας έρχεται κάθε Tετάρτη και ο πατήρ Θεολόγος από το διπλανό εκκλησάκι των Aγίων Πάντων ειδοποιεί με e-mail ποια μέρα θα περάσει για να συναντήσει ή να μεταλάβει όποιους το επιθυμούν. «H μόνη ίσως εξειδίκευση του Haus Koroneos είναι στους ασθενείς που πάσχουν από άνοια» λέει η κ. Gollwitzer. «Oι νοσοκόμες είναι καταρτισμένες για να δουλεύουν με τέτοιες περιπτώσεις και ο στόχος είναι να τους ηρεμούν χωρίς να καταφεύγουν σε φάρμακα. Eπίσης να τους ενεργοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Tο σκεπτικό βασίζεται στο ότι ο ασθενής που πάσχει από Aλτσχάιμερ είναι ενήλικας και όχι παιδί. Ό,τι μπορεί να κάνει μόνος του, καλό είναι να το κάνει χωρίς να παρεμβαίνει συνέχεια κάποιος από το προσωπικό. Mπορεί, για παράδειγμα, να θέλει να φορέσει πέντε πουλόβερ μαζί. Aς τα φορέσει, αρκεί να το κάνει μόνος του. Aντίστοιχα, για κείνους που έχουν κινητικά προβλήματα είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέλη τους που κινούνται. Aυτή η τακτική είναι σημαντική και για τις ίδιες τις νοσοκόμες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.