Ελλαδα

Να βρουν δουλειά, να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή τους!

Η σύνδεση με την αγορά εργασίας στο επίκεντρο της δράσης του SolidarityNow

6971-132439.jpg
Ελένη Σταματούκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
SolidarityNow

«Πιστεύω πάλι στον εαυτό μου και στις ικανότητες μου», «νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», «χρωστάω πολλά στην εργασιακή Σύμβουλο». Κατά την επίσκεψή μου στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Solidarity Center) και το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) γίνομαι αποδέκτης αυτών των ευχάριστων μηνυμάτων από τους ωφελούμενους της οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αυτοί είναι Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, ωφελούμενοι του Προγράμματος Απασχολησιμότητας που υλοποιεί το SolidarityNow τα τελευταία χρόνια στα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναζητώντας συμβουλές και υποστήριξη πάνω σε θέματα εργασίας.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η εύρεση εργασίας παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν δουλειά. Κι όμως αν το εξετάσει κανείς διεξοδικά, όπως θα κάνει ο σύμβουλος εργασίας, θα δει ότι υπάρχουν πολλά κενά στον τρόπο που ψάχνει κανείς δουλειά και στον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται για τις ευκαιρίες απασχόλησης. Όπως μας εξηγεί η Αναστασία Κουκίδου, Εργασιακή Σύμβουλος στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρουν δουλειά, ενώ «χρειάζεται να είσαι δίπλα τους να τους στηρίζεις και να τους ενθαρρύνεις. Με τους ωφελούμενους πρέπει να δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης. Χρειάζονται να νιώθουν ότι μπορούν να απευθυνθούν κάπου, ότι έχουν ένα σημείο αναφοράς και ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Γιοκάν Σεφκέτ, 21 χρονών, κατάγεται από την Κομοτηνή, είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού, σύζυγος και φοιτητής σε σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Έφτασε στο SolidarityNow μετά από σύσταση ενός κοινωνικού λειτουργού και έκλεισε ραντεβού με την εργασιακή Σύμβουλο. «Η Αναστασία με έκανε να αισθανθώ άνετα, με βοήθησε να ανοιχτώ και αυτό ήταν ωραίο» δηλώνει ο Γιοκάν ο οποίος, αν και αρκετά εσωστρεφής, έχει πια μετατραπεί σε έναν θαρραλέο ομιλητή. Οι συναντήσεις με την Αναστασία τον βοήθησαν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να διεκδικήσει το μέλλον του, τόσο εργασιακά όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης − «Πλέον όταν πηγαίνω σε μια συνέντευξη για δουλειά, ξέρω ακριβώς τι να πω».

Η σύνδεση των ωφελούμενων με την αγορά εργασίας σε αριθμούς
Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν ξανά δυναμικά τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, 1 στους 3 Έλληνες και 1 στους 6 Πρόσφυγες και Μετανάστες βρήκαν εργασία:

  • Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης έχει να επιδείξει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας στην εύρεση εργασίας: 30,3% των Ελλήνων έχει βρει ήδη δουλειά, ενώ αντίστοιχα το 15,51% των προσφύγων ή/και μεταναστών βρήκαν επίσης εργασία μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  • Στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό των ανθρώπων που βρήκαν εργασία ανέρχεται στο 15,89%.
  • Παράλληλα, στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την οργάνωση Praksis για το πρόγραμμα απασχολησιμότητας, το ποσοστό των ωφελούμενων που βρήκαν εργασία ανέρχεται στο 15,4%.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια
Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και η ελλιπής γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην εύρεση εργασίας. Αυτό που κάνουν οι Εργασιακοί Σύμβουλοι στο SolidarityNow είναι να ελέγχουν καθημερινά αγγελίες και, όταν βρουν μια ευκαιρία που να αντιστοιχεί στο βιογραφικό του ωφελούμενου, τον παρακινούν να μιλήσει ο ίδιος κατευθείαν με τον εργοδότη. Αν διστάσει να το κάνει, ο Σύμβουλος τηλεφωνεί εκ μέρους του ωφελούμενου.

Η Μαίρη Ασβεστά, Εργασιακή Σύμβουλος στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη μας εξηγεί ότι «ο ωφελούμενος δεν πρέπει να θεωρεί ότι κάνεις τη δουλειά για αυτόν. Αυτός είναι που πρέπει να μπαίνει μπροστά και να μιλάει για τον εαυτό του. Εμείς συνδράμουμε στους ανθρώπους που δε μπορούν να επικοινωνήσουν καλά». Η συγκεκριμένη πρακτική λειτουργεί πολύ θετικά και για τους εργοδότες, καθώς ενημερώνονται και οι ίδιοι ότι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα εργασίας στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, καλλιεργείται το αίσθημα της ασφάλειας και προς τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορούν να απευθυνθούν στην Υπηρεσία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πολλοί εργοδότες έχουν επικοινωνήσει ξανά γιατί αναζητούν εκ νέου εργαζόμενους.

Η Άννα πήρε το πτυχίο της!
Η Άννα Βούγκα, 34 χρονών, κατάγεται από το Νευροκόπι και μένει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Η Άννα παρακολούθησε δωρεάν διαδικτυακά προγράμματα εκμάθησης αγγλικών στο Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε χρήση των ηλεκτρικών υπολογιστών που υπάρχουν στο χώρο για τους ωφελούμενους. «Ήταν πολύ ωραία, μάθαμε πολλά πράγματα. Η Αναστασία με κατηύθυνε γιατί εγώ ήμουν διστακτική στην αρχή και απογοητευμένη. Είχα αφήσει τα αγγλικά εδώ και πολλά χρόνια και σκεφτόμουν ότι το επίπεδό μου ήταν αρκετά χαμηλό. Η Αναστασία με εμψύχωσε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω και είχε δίκιο» μας λέει η Άννα χαμογελώντας και αισθανόμενη δικαίωση για την απόφασή της να συνεχίσει τα μαθήματα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, η Άννα πήρε το πτυχίο της. Τα μαθήματα των αγγλικών ήταν μόνο η αρχή. Τον Αύγουστο ξεκίνησε και διαδικτυακά μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Άννα δε μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς να δουλεύει και να κάνει πράγματα με σκοπό να ενισχύσει της δεξιότητές της. «Νομίζω ότι ήταν έμφυτη η διάθεσή μου να αναζητώ να μάθω περισσότερα, αλλά η Αναστασία μου έδωσε το κίνητρο για να κυνηγήσω ακόμη πιο πολλά. Σε αυτό συνέβαλε η σιγουριά που έδειχνε να έχει για εμένα» μας λέει γεμάτη ευγνωμοσύνη η Άννα.

Επόμενα βήματα προς την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας
Το SolidarityNow προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης Πληροφορικής και Αγγλικής Γλώσσας για 100 ωφελούμενους, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αναπτύσσει πρόγραμμα κατάρτισης διερμηνέων (Future Interpreters) για 100 αραβόφωνους και φαρσόφωνους, με την υποστήριξη του Guerilla Foundation. Παράλληλα, η οργάνωση συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς φορείς για τη διερεύνηση των επαγγελματικών προοπτικών των ωφελούμενών της. Επιπρόσθετα, συνέβαλε στη δημιουργία 18 κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω της οικονομικής υποστήριξης στη ΜΚΟ Εργάνη. Ένα από τα επόμενα βήματα αποτελεί η συνεργασία με την οργάνωση International Rescue Committee, με το  πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων για 330 πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες με σκοπό την υποστήριξη ίδρυσης νέων μικρών επιχειρήσεων.

* Το Πρόγραμμα Απασχολησιμότητας στο Blue Refugee Center πραγματοποιείται με την υποστήριξη της UNHCR, της Unicef και τη χρηματοδότηση της ECHO. Στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα (υλοποίηση: Praksis) και τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του OSF/OSIFE. Μάθετε περισσότερα για το SolidarityNow ΕΔΩ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.