Ελλαδα

Τα έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία έχει ξεκινήσει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη μεγάλη κινητοποίηση και κονταροχτυπιούνται. 

Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις  δυο το μεσημέρι της Κυριακής και με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό  θα δημιουργούν ειδικές ζώνες προκειμένου να μην συναντηθούν ιδεολογικά αντίθετες ομάδες ενώ θα δημιουργηθούν και φραγμοί με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Πανεπιστημίου, περίπου στο ύψος τις οδού Εδουάρδου Λω, προκειμένου να μην έλθουν σε “επαφή”, αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.

Παρόμοιος φραγμός θα δημιουργηθεί και στα Λουλουδάδικα πριν την παράπλευρη είσοδο τις Βουλής.

Εκτός αυτού δρακόντεια θα είναι τα μέτρα και κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών από την πλατεία Συντάγματος, ώστε ομάδες νεαρών που ενδέχεται να έχουν παρεισφρήσει στο συλλαλητήριο, να μην κατευθυνθούν σε καταλήψεις αναρχικών στο κέντρο τις Αθήνας, καθώς εκεί οι καταστάσεις κυριολεκτικά μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες.

Για το λόγο αυτό και με στόχο να κυλήσουν όλα ομαλά, αστυνομικοί της Ασφάλειας θα έχουν εντοπίσει ομάδες ατόμων που έχουν διάθεση και πρόθεση να προκαλέσουν επεισόδια και να αμαυρώσουν το συλλαλητήριο και θα τους ακολουθήσουν μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους αντιεξουσιαστές οι οποίοι κατά την διάρκεια τις δικής τους συγκέντρωσης θα βρίσκονται σε στενό αστυνομικό κλοιό, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να κινηθούν εναντίον των ανθρώπων που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Οσον αφορά τα εκατοντάδες λεωφορεία που θα φθάσουν στην Αθήνα από ολόκληρη την Ελλάδα, θα τα οδηγήσουν αστυνομικοί της Τροχαίας, στο τέλος της Λ. Συγγρού, ώστε οι διαδηλωτές να κατευθυνθούν πεζοί, στο Σύνταγμα.

Σημειώνεται οτι την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών. Επίσης αναζητούνται δύο μεγάλοι υπαίθριοι χώροι, ο ένας κοντά στη λεωφόρο Αθηνών και ο δεύτερος κοντά στην Παραλιακή όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα θέλει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Τα ελικόπτερα της αστυνομίας, όπως είναι λογικό, θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.

Συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις την ίδια ώρα

Σχεδόν την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έχουν αντισυγκεντρώσεις ομάδες του Αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στην ομώνυμη οδό, με αποτέλεσμα στην κυριολεξία το μείγμα να είναι εκρηκτικό. Μάλιστα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική η κατάσταση, έπειτα από εκατέρωθεν διαδικτυακές δηλώσεις από την μια πλευρά μιας εκ των φερόμενων συνδιοργανωτών του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία που έκανε λόγο για “δυο ίσως και τρεις σφαίρες στους προδότες”, και από την άλλη ιδρυτικού μέλους τις Αναρχικής συλλογικότητας “Ρουβίκωνας” οποίος μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτυώσεις έγραψε πως την “Κυριακή θα χυθεί αίμα”, κάνοντας λόγο για “σφουγγαρίστρες” και “μαχαίρια”.