Ελλαδα

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στο διάστημα: Θα γεμίσει σουσάμια η στρατόσφαιρα

Η ιστορία του Θεσσαλονικιού που λατρεύει το διάστημα και ετοιμάζει το πρότζεκτ RBR

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι δουλειά έχει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα;

Ένας Θεσσαλονικιός, ο Θανάσης Φούκης, που από τα 7 του χρόνια «εξερευνά» τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος, ετοιμάζεται, με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού, να στείλει το πιο φημισμένο ίσως προϊόν της πόλης πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από τη γη, καταγράφοντας κάθε λεπτό της καθ' όλα διαφορετικής αυτής πτήσης.

Ο Θανάσης Φούκης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο εξωτερικό, αλλά όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς ωστόσο το "μικρόβιο" του Διαστήματος να τον έχει εγκαταλείψει.

«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο στο διάστημα που με εξέπληξε και μ' έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική από πολύ μικρός. Ξεκίνησα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο γυμνάσιο και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα -και ενδιαφέρθηκε και το Μετεωροσκοπείο- και ασχολήθηκα εκεί το καλοκαίρι, παίρνοντας τις μετρήσεις από τους υποσταθμούς, που στη συνέχεια τις δίναμε στην ΕΜΥ για να βγάλει τις προγνώσεις του καιρού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης.

Έναν χρόνο αργότερα, στα 15 του, ο Θανάσης Φούκης βρέθηκε στο Αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης και έφτιαξε έναν πίνακα κατάταξης στοιχείων σωματιδίων και υποσωματιδίων της ύλης. «Από τα 15 μου ασχολούμουν ήδη με τη δομή του σύμπαντος» λέει.

Τα χρόνια κυλούσαν και το περσινό καλοκαίρι αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για να στείλει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι στη στρατόσφαιρα, που θα κουβαλούσε ένα ασυνήθιστο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης!

Συγκρότησε μια ομάδα, την "Daedalus Missions", «βάφτισε» το πρότζεκτ του RBR (Rounded Bread Roll), και με πολλή δουλειά, μεράκι και ίδιους πόρους έφτασε, σήμερα, στο σημείο να είναι ένα βήμα από την υλοποίηση ενός παιδικού -θα έλεγε κανείς- ονείρου.

Ο ίδιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά άλλων ανθρώπων, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- έχουν φροντίσει για τα γραφικά και την προώθηση του πρότζεκτ μέσω των social media.

«Γιατί, όμως, κουλούρι;» είναι η ερώτηση που βγαίνει αυθόρμητα, με τον ίδιο να απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον ίδιο αυθορμητισμό. "Επιλέξαμε ένα κουλούρι για να στείλουμε στη στρατόσφαιρα γιατί είναι από τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου καταγόμαστε όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα!" λέει και εξηγεί, με χιούμορ, πως όταν το ανακοίνωσε στην παρέα του τον πέρασαν περίπου για ...τρελό!

Απογείωση με μετωρολογικό μπαλόνι, προσγείωση με ...αλεξίπτωτο!

Το κουλούρι θα ταξιδέψει στα 40χλμ με τη βοήθεια ενός ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο θα περιέχει υδρογόνο και όχι ήλιο, όπως ήταν μια από τις σκέψεις, καθώς το τελευταίο είναι πιο βαρύ και ο Θανάσης Φούκης με την ομάδα του θέλουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται!

Θέλουμε να στείλουμε ένα φορτίο (βάρους 500 γραμμαρίων) 40 χλμ πάνω στη στρατόσφαιρα, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από ένα επιβατικό αεροπλάνο. Θα γίνει με το μετεωρολογικό μπαλόνι και το επιτευγματικό τμήμα της όλης κατάστασης δεν είναι μόνο ότι θα στείλουμε ένα κουλούρι για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα αλλά θα κάνουμε και μια ραδιοζεύξη ώστε από τα 40χλμ και καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης να στέλνουμε, ζωντανά, φωτογραφίες. Ανά ένα λεπτό θα έρχονται φωτογραφίες" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης.

«Στα 40χλμ περίπου το μπαλόνι θα σκάσει (σ.σ. θα έχει διάμετρο 11 μέτρα) και θα ενεργοποιηθεί το αλεξίπτωτο. Όλη αυτή η πορεία θα καταγραφεί από μια κάμερα GoPro αλλλά και μία ειδική κάμερα που έχω μοντάρει πάνω στα κυκλώματα, και στον ραδιοπομπό και στο gps» επισημαίνει και προσθέτει πως «ανά τέσσερις φωτογραφίες που θα λαμβάνουμε θα παίρνουμε κι ένα πακέτο δεδομένων, δηλαδή τι θερμοκρασία έχει εκείνη τη στιγμή, σε τι υψόμετρο είναι, με τι ταχύτητα έχει άνωση, και το ίδιο θα γίνει και στην επιστροφή».

Το μακρύ ταξίδι του κουλουριού θα παρακολουθούν δύο σταθμοί: ένας εκεί απ' όπου θα απογειωθεί κι ένας δεύτερος, που θα στηθεί μέσα σ' ένα αυτοκίνητο (ο σταθμός ανάκτησης του φορτίου) και θα παίρνει σήμα από το gps προκειμένου να εντοπιστεί το φορτίο, όταν πέσει στη γη.

Πότε θα δούμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα; «Το project είναι έρμαιο των ανέμων» σημειώνει ο Θανάσης Φούκης, ο οποίος, ωστόσο, βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και -κατά τα φαινόμενα- η μέρα αυτή δεν θα αργήσει, προκειμένου και η στρατόσφαιρα να γεμίσει σουσάμια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ