Ελλαδα

Το φαρμακείο ήταν κλειστό επάγγελμα: Ποιοι δικαιούνται να ανοίξουν νέα επιχείρηση

Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα - Τι ισχύει για τους μη φαρμακοποιούς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός, οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα». Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αλλάζει άρδην τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στα φαρμακεία και οδηγεί στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη σχετική νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, η Ολομέλεια του ΣτΕείχε ακυρώσει την υπουργική απόφαση που προέβλεπε ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Σύμφωνα με το ΠΔ, φαρμακείο μπορούν να ανοίξουν:

  • Φυσικά πρόσωπα που δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι φαρμακοποιοί και
  • συνεταιρισμοί.

Επιπλέον, άδεια φαρμακείου μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ημεδαπούς αλλά και σε Ευρωπαίους πολίτες.

Με βάση τα ανωτέρω, ο αριθμός αδειών στο ίδιο πρόσωπο διαμορφώνεται ως εξής:

  • 8 για το 2018,
  • 9 για το 2019 και 
  • 10 για το 2020.

Όπως επισημαίνεται στο ΠΔ, το φυσικό πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του φαρμακοποιού μπορεί να ανοίξει φαρμακείο αρκεί:

- Να το δηλώσει ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και να έχει προχωρήσει στη σύστασή της πριν λάβει την άδεια λειτουργίας.

- Επιπλέον, στη μετοχική σύνθεση της ΕΠΕ πρέπει να μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, στα κέρδη και στις ζημίες της εταιρείας, ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.