Ελλαδα

Ποιος ήταν ο «νονός των νονών» Β. Στεφανάκος που γάζωσαν με καλάσνικοφ

Ενέδρα θανάτου για το «βαρύ χαρτί της ελληνικής μαφίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stefanakos3.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νεκρός με 22 σφαίρες έπεσε πρώην βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο «αρχηγός της Greek Mafia» ή ο φερόμενος «νονός των νονών», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς οι διωκτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 19:00 δύο άτομα με μοτοσυκλέτα προσέγγισαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βασίλης Στεφανάκος (μάρκας BMW), στη λεωφόρο Αθηνών 302, στο Χαϊδάρι. Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας πυροβόλησε εναντίον του 22 φορές με καλάσνικοφ. 

Ποιος ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος

Για την Αστυνομία είναι ο ένας από τους εγκεφάλους της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε ποτέ στη χώρα. Βόμβες, συμβόλαια θανάτου, εκβιασμοί τοκογλυφίες.  Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του πίσω από τα κάγκελα και ήταν το «βαρύτερο» όνομα στο χώρο των φυλακών.

stefanakos.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ο Βασίλης Στεφανάκος, που στο παρελθόν το όνομα του έχει μπει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά είχε αθωωθεί από αρκετές, αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2016 μετά από 9 χρόνια.

Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στη μεγαλύτερη ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος, για συμμετοχή στη συμμορία Βλαστού, για την ενορχήστρωση και χρηματοδότηση της θεαματικής απόδρασης Παλαιοκώστα – Ριζάι. Ο ίδιος δήλωνε απλά επιχειρηματίας. 

Ακόμη και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς σε προκήρυξη που έστειλε αναλαμβάνοντας την επίθεση για το πιο εντυπωσιακό χτύπημα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται στο όνομα του και στα όσα ο ίδιος είχε τονίσει σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του. Άλλωστε ήταν σε όλους γνωστό και δεν το έκρυβε και ο ίδιος ότι είχε αναπτύξει στη φυλακή στενές σχέσεις με τα ηγετικά μέλη των Πυρήνων. 

stefanakos4.jpg


Μιλώντας στο ΘΕΜΑ άλλωστε είχε πει με σαφήνεια  για τους φυλακισμένους Πυρήνες της Φωτιάς  τονίζοντας πως «Αυτοί οι εννιά είναι φίλοι μου και κάναμε παρέα. Γενικά, τους καμαρώνω... », για τον Χριστόδουλο Ξηρό που έχει γνωρίσει επισημαίνοντας πως  «προτίμησε να είναι συνεπής σε αυτά που έλεγε. Διάλεξε το δύσκολο, το δύσβατο μονοπάτι. Είναι συνεπής» και φυσικά για τον φερόμενο ως αρχινονό και συγκατηγορούμενο του Παναγιώτη Βλαστό. «Μπορώ να δηλώσω ότι θα κατέβαινα σε πηγάδι με σκοινί που κρατάει ο Βλαστός γιατί ότι και αν γινόταν θα έμενε εκεί να με τραβήξει πάνω...».  

Οι υποθέσεις

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε απασχολήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες τις αρχές για πάρα πολλές εγκληματικές ενέργειες, που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς.

stefanakos1.jpg

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με δημοσίευμα του enikos.gr απέδιδαν στον Βασίλη Στεφανάκο «συνδρομή» στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013 από τις «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις» και του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στην Κουβέλα Στυλίδας, την οποία ανέλαβε η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη», χωρίς όμως ποτέ να καταφέρουν να «δέσουν» με στοιχεία τις εκτιμήσεις τους.

Ο διάσημος έγκλειστος των ελληνικών φυλακών συνδέθηκε από τους αστυνομικούς με τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τον Χριστόδουλο Ξηρό και το σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος» που περιελάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών με αυτοσχέδιο «κανόνι».

stefanakos3.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ

Θεωρείται από πολλούς ως το αφεντικό της τρίτης γενιάς της εγχώριας μαφίας. Το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα που είχε εκδοθεί το 2002. Επίσης τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και η πρώην φίλη του Στεφανάκου

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε εμπλοκή με διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Το πλοίο από την Κύπρο αγκυροβολούσε στα ανοιχτά και τα τσιγάρα φορτώνονταν σε φουσκωτές λάντζες, ιδιοκτησίας του πρώην βαρυποινίτη. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία φουσκωτών σκαφών στα οποία επέβαιναν επίορκοι λιμενικοί το λαθραίο φορτίο μεταφερόταν σε προκαθορισμένα σημεία, όπως οι παραλίες Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, Λάκκας Καλογήρων στα Μέγαρα ή σε κάποιο εγκαταλελειμμένο πλοίο στον Ασπρόπυργο.

Ο Στεφανάκος είχε δωρίσει σε λιμενικό ένα πολυτελές καμπριολέ αυτοκίνητο, το οποίο έπειτα από λίγο καιρό αντάλλαξε με τζιπ της ίδιας μάρκας. Τα κέρδη από κάθε παράνομο φορτίο ξεπερνούσαν τα 30 εκατομμύρια δρχ. O Βασίλης Στεφανάκος φέρεται να είχε πει, μιλώντας στα μέλη της ομάδας του σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί: «Ρίξτε στο ψαχνό, εμείς φυλακή δεν πάμε».

stefanakos6.jpg

Στη δικογραφία, βάσει της οποίας είχαν εκδοθεί το 2002, 44 εντάλματα σύλληψης εις βάρος ατόμων που ενέχονται σε κυκλώματα εκβιαστών, γινόταν ειδική αναφορά σε μια γυναίκα πρώην φίλη του Στεφανάκου, η οποία είχε δεχθεί σωρεία απειλών και παρενοχλήσεων από μέλη της ομάδας, όταν απομακρύνθηκε από αυτόν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, τον Δεκέμβριο του 2001, ο Στεφανάκος χτύπησε με το αυτοκίνητό του το δικό της, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από μπαρ στην Ελευσίνα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ στη συνέχεια τραυμάτισε με μαχαίρι στο πρόσωπο και στην κοιλιά δύο παρευρισκόμενους, οι οποίοι τόλμησαν να τον ρωτήσουν γιατί το έκανε. Έπειτα, αφού απείλησε τη γυναίκα, χτύπησε τον πορτιέρη γιατί δεν επέτρεψε στην γυναίκα να επιστρέψει στο μπαρ.

Τον Φεβρουάριο του 2002, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η κοπέλα, ο Στεφανάκος κάλεσε στο γραφείο του, στο κέντρο διασκέδασης «ΠΛΑΤΩ», τον θείο της και του είπε: «Πες της μικρής να σταματήσει να διαδίδει στον κόσμο τι κάνω εγώ και τι δεν κάνω και να σταματήσει να τα βάζει με τους φίλους μου, γιατί θα τη βρείτε πεταμένη σε κανένα ρέμα».

Στη δικογραφία, γινόταν λόγος και για τις απειλές που δεχόταν μια ολόκληρη οικογένεια, ο γιος της οποία είχε χρησιμοποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα ως «εισπράκτορας» χρημάτων από καταστήματα ηλεκτρονικών. Όταν αποφάσισε να ξεκόψει οι γονείς του άρχισαν να δέχονται απειλές, ενώ ο πατέρας του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Σύμφωνα με όσα έγραφε η «Καθημερινή» όπως κατήγγειλε η μητέρα του νεαρού στην αστυνομία, έφθασαν σε αυτή πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Κοσμόπουλος είχε δώσει εντολή σε ανθρώπους της νύχτας να «μπαζώσουν», δηλαδή να σκοτώσουν, τον γιο της, ο οποίος έκτοτε άρχισε να κρύβεται.

Ακολούθησε ένα διάστημα με έντονη «κινητικότητα» γύρω από το σπίτι της οικογένειας και, τελικά, εκλάπη το αυτοκίνητό της. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, μετά την κλοπή του αυτοκινήτου λογομάχησε με τον Παναγιώτη Μεταξά - Σούλη, ο οποίος στο τέλος της λογομαχίας της είπε: «Τώρα θα δεις τι θα πάθεις, μωρή καρ@@@α». Το ίδιο βράδυ κάηκε το αυτοκίνητό της. (ΠΗΓΗ: enikos.gr)

Η φιλία με τον Βλαστό και η απαγωγή Παναγόπουλου

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε φιλία και στενούς δεσμούς με τον Παναγιώτη Βλαστό. 

Ο Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί μάλιστα για συμμετοχή και στην υπόθεση απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι ο εφοπλιστής απήχθη στις 12 Ιανουαρίου του 2009 και οκτώ μέρες αργότερα απελευθερώθηκε αφού προηγουμένως η οικογένειά του κατέβαλε στους απαγωγείς του ως λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας -οκτώ χρόνια μετά την πολύκροτη απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου- έκρινε στις 27/9/2017 ενόχους 14 από τους κατηγορούμενους, ενώ απάλλαξε 4 άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Αθώοι κηρύχθηκαν από το δικαστήριο η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα, καθώς και οι Γιάννης Θεοδωράκης, Χριστόφορος Λασηθιωτάκης και Γιάννης Καλογερίδης.

Παράλληλα, το δικαστήριο δέχτηκε ως ηθικό αυτουργό της απαγωγής τον γνωστό βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό, με φυσικούς αυτουργούς τους Απόστολο Πετράκη και Χαράλαμπο Μουστάκα, ενώ αντίθετα έκρινε αθώους -ως προς την απαγωγή- τους Γιάννη Σκαφτούρο, Αριστομένη Κλεφτόγιαννη και Γιώργο Κατσαγάννη.

Οι δικαστές αποφάσισαν την ενοχή Βλαστού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μέσα από τις φυλακές όπου κρατείται και για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008, ενώ ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης κρίθηκε φυσικός αυτουργός αυτής με άμεσο συνεργό τον συγκατηγορούμενό του, Γιώργο Κατσαγάννη.

Ο συγκατηγορούμενός του Γιάννης Σκαφτούρος καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος είχε ήδη αποφυλακιστεί, κρίθηκε ένοχος μόνο για συμμετοχή στην παραπάνω πράξη, ενώ δεν αιτήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού, καθώς αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή του στην υπόθεση.

Το χειμώνα του 2010 Ο Βασίλης Στεφανάκος και η σύντροφος και μητέρα του παιδιού του, αποφάσισαν μετά από 10 χρόνια γνωριμίας, να ενώσουν και επίσημα τις ζωές τους. Ο γάμος του σκληρού της νύχτας με την αγαπημένη του πρώην καλλιτέχνιδα, έγινε παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου μέσα στις φυλακές της Λάρισας. Παρών στη διαδικασία, ήταν και ο 5χρονος τότε γιος του ζευγαριού τον οποίο μάλιστα οι γονείς κρατούσαν αγκαλιά καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.