- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την αντίθεσή του στη ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Ο ΠΦΣ τονίζει ότι θα προκαλέσει «χάος και ταλαιπωρία» σε ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς «απορυθμίζει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία λειτουργίας των φαρμακείων».
Αναφέρει, δε, ότι «οι προσχηματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αφήνουν το θέμα ανοικτό να συζητηθεί αργότερα, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες και μήνες».
Θα ψάχνουν ανοικτό φαρμακείο οι ασθενείς
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι μεταξύ άλλων:
- Οι ασθενείς να μη γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
- Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς να οδηγηθούν σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία.
- Να υπάρξει ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργούν.
- Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες να απαξιωθούν πλήρως.
- Να αυξηθεί η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν όσα φαρμακεία θα ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο.
- Να θεσμοθετηθεί η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.
Ξανθός: Η απελευθέρωση έχει θεσπιστεί από το 2011
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι η απελευθέρωση έχει θεσπιστεί με μνημονιακό νόμο του 2011.
«Έχουμε έξι χρόνια απελευθερωμένης και ασύδοτης λειτουργίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Επειδή υπήρξαν στρεβλώσεις, και χωρίς να είναι προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση έθεσε το θέμα και πέτυχε να υπάρξει ένα πλαίσιο με κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.
«Δεν είναι όλες όσες θέλαμε. Δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε την κρίσιμη ρύθμιση καθιέρωσης ανωτάτου ορίου στη λειτουργία των φαρμακείων. Βάλαμε, όμως, ρυθμίσεις, όπως την υποχρεωτικότητα συμμετοχής των φαρμακείων διευρυμένου ωραρίου στις εφημερίες, τις διανυκτερεύσεις και τις διημερεύσεις, καθώς και την υποχρεωτικότητα δήλωσης του διευρυμένου ωραρίου στους φαρμακευτικούς συλλόγους και τις περιφέρειες. Το μίνιμουμ ωράριο, το υποχρεωτικό για όλα τα φαρμακεία, την απαγόρευση εποχικότητας των φαρμακείων, την κατάργηση συμβόλων παραπλανητικών» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
«Σε ένα πλαίσιο ασύδοτο και αρρύθμιστο βάλαμε ρυθμίσεις που διασφαλίζουν και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, και την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα, και τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου απέναντι στην επεκτατική τάση των διευρυμένων φαρμακείων» κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ