Ελλαδα

Η πρώτη συνέντευξη του Μιχάλη Λεμπιδάκη μετά την απαγωγή

«Κάθε άνθρωπος περνάει στη ζωή του έναν Γολγοθά»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έναν μήνα μετά την απελευθέρωσή του ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης εξομολογείται στο «Πρώτο Θέμα» άγνωστες λεπτομέρειες από την κόλαση που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του.

Όπως δηλώνει στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για το γεγονός ότι την επομένη της απελευθέρωσής του πήγε κανονικά στη δουλειά του, διακαής του πόθος είναι να γίνουν όλα όπως πριν. Να πηγαίνει στη δουλειά του ήρεμος και χαμογελαστός δίχως να χρειάζεται να γυρίζει πίσω το κεφάλι του υποψιασμένος. Κακά τα ψέματα, όμως, ξέρει και ο ίδιος ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.    

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται περίπου έναν μήνα μετά την απελευθέρωσή του, αν κοιμάται ήρεμος τα βράδια ή συνυπάρχει αναγκαστικά με τους εφιάλτες του, ο κ. Λεμπιδάκης απαντά: «Είμαι καλά. Δεν κάνω σκέψεις, δεν έχω εφιάλτες. Για μένα έχει ξεχαστεί πλήρως η περίοδος αυτή. Συνεχίζουμε τη ζωή μας».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε και πριν. Από κει και πέρα, ό,τι πω δεν ξέρω πώς θα εκληφθεί από σας και τους αναγνώστες σας, αλλά εγώ θα προτιμούσα να ξαναπεράσω στην αφάνεια», απαντά και προσθέτει: «Θέλω να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας, όπως ήμασταν πριν, που ποτέ δεν είχαμε απασχολήσει ως άνθρωποι τα μέσα ενημέρωσης και πολλοί λίγοι μας γνώριζαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου».

Πόσο εφικτό όμως είναι για έναν άνθρωπο που έχει βιώσει επί έξι μήνες μια τόσο βάναυση από κάθε άποψη εμπειρία να επιστρέψει στην καθημερινότητά του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα; 

«Η γνώμη η δική μου, και έτσι αντιμετώπισα εξαρχής την όλη κατάσταση, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποφέρει τόσο στον τόπο μας όσο και στον κόσμο όλο πολύ περισσότερο απ’ όσο εμείς αυτό το διάστημα», λέει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

«Αρκεί να κοιτάξει κανείς, να περάσει μια βόλτα από ένα νοσοκομείο και να δει ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν και όχι για έξι μήνες, αλλά για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και μάλιστα χωρίς ελπίδα. Πολύ περισσότερο να πάμε στα στρατόπεδα των προσφύγων που τα βλέπουμε στις ειδήσεις, σε χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, με καταστροφές. Επομένως, δεν ξέρω γιατί δίνεται τόσο πολλή προσοχή στη δική μας περίπτωση. Υποφέραμε έξι μήνες, όμως άλλοι άνθρωποι υποφέρουν πολύ περισσότερο. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι υποφέραμε εμείς. Αν το καλοσκεφτείτε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν μπει κανείς σε έναν θάλαμο με ανθρώπους που έχουν μια σοβαρή ασθένεια, εκεί βρίσκει τον πόνο» συμπληρώνει. 

Ο δημοσιογράφος σε αυτό το σημείο του επισημαίνει ότι ήταν κλεισμένος για 180 ημέρες σε ένα μπουντρούμι, δίχως να γνωρίζει αν την επόμενη μέρα θα αφεθεί ελεύθερος ή θα τον σκοτώσουν. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απαντά: «Άμα όμως αντί για αλυσίδες είχατε αυτά τα πράγματα που έχουν οι ασθενείς στα χέρια τους, τους ορούς, και να υποβάλλεστε, για παράδειγμα, σε χημειοθεραπείες; Νομίζω, λοιπόν, ότι η δική μου εμπειρία δεν ήταν η χειρότερη που θα μπορούσε να συμβεί».

Στην ερώτηση αν φοβήθηκε, για το ενδεχόμενο αν κάτι να πήγαινε στραβά να μην του δινόταν η ευκαιρία να ξαναδεί τα παιδιά του. Εκείνος απαντά ψύχραιμα: «Όχι, δεν με έκανε κάτι να φοβηθώ. Γνώριζα ωστόσο ότι υπήρχε μια πολύ μικρή πιθανότητα και αν συνέβαινε αυτό θα ήταν η μοίρα μου, όπως είναι η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων που ζουν μια δύσκολη κατάσταση και τελικά δεν επιβιώνουν».

«Σκεφτόμουν ότι δεν μπορεί να είμαστε τυχεροί και ευτυχισμένοι μια ζωή», λέει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και προσθέτει: «Κάθε οικογένεια, κάθε άνθρωπος στη ζωή του περνάει έναν Γολγοθά, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Και μένα δεν ήταν ο μεγαλύτερος, αν τον συγκρίνουμε με τι περνούν άλλοι άνθρωποι. Που πραγματικά υποφέρουν και τελικά δεν τα βγάζουν πέρα».

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του και εξαιτίας των συνεχών καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, δεν μπορεί να μην πέρασε από το μυαλό του ότι ίσως να μην έχει αίσιο τέλος η περιπέτειά του. Ο δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος του θέτει αυτό το ερώτημα και παίρνει την εξής απάντηση: «Το ενδεχόμενο αυτό το είχα βάλει σε κάποιο μέρος του υποσυνείδητου για να μη σκέφτομαι αυτή την περίπτωση, παρόλο που γνώριζα ότι υπήρχε μια μικρή πιθανότητα για μια τέτοια κατάληξη. Μικρή πιθανότητα, όμως. Γιατί και η συμπεριφορά των απαγωγέων απέναντί μου δεν με προϊδέαζε για κάτι τέτοιο».

«Δηλαδή δεν αισθανθήκατε να απειλείστε από τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρονταν;» εξακολουθεί ο δημοσιογράφος και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απαντά: «Όχι, δεν ήταν απειλητικοί σε καμία περίπτωση. Ήταν ευγενικοί απέναντί μου και σε κάθε ευκαιρία με διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπήρχε κάτι το αρνητικό». 

«Εύχομαι να συνεχίσω τη ζωή μου σαν μην υπήρξε ποτέ αυτό το περιστατικό. Είναι κάτι που έχει περάσει, που έχει τελειώσει για μένα» καταλήγει.