Ελλαδα

73 χρόνια ελεύθερη Αθήνα - Μια μέρα που τείνουμε να «λησμονούμε»

Αύριο 12 Οκτωβρίου η 73η επέτειος της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με σειρά εκδηλώσεων ο δήμος της Αθήνας τιμά την 12η Οκτωβρίου του 1944, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Αύριο Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.   

«Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Οι  λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν  την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ αναλαμβάνουν τη διοργάνωση με ένα σύνολο δράσεων και κεντρικό τόπο εκδηλώσεων Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ,  στο Πάρκο Ελευθερίας.

Εκεί  μεταξύ των άλλων δράσεων, φιλοξενείται από την 1η Οκτωβρίου έως και την 29η του μηνός, η έκθεση «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης - καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Θανόπουλος).

Παράλληλα η έκθεση κόμικς «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα». Μία διαφορετική ματιά των όσων συνέβησαν στην Κατοχική Αθήνα με το πενάκι των: Τόμεκ Γιοβάνη, Γιώργου Γούση, Σπύρου Δερβενιώτη, Πέτρου Ζερβού, Δημήτρη Καμένου, Λέανδρου, Τάσου Μαραγκού, Θοδωρή Μπαργιώτα, Αλέξιας Οθωναίου, Αλέκου Παπαδάτου, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργου Τραγάκη, Γιώργου Φαραζή, Πέτρου Χριστούλια (επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς).

Δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού», στα οποία προσεγγίζεται η κοινωνία της περιόδου 1940-44, σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες, που καλύπτουν  ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις με μουσική και τραγούδια εργαλεία μνήμης και διάδοσης της Ιστορίας.