Ελλαδα

Χριστοφοράκος και άλλοι 17 παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Για την υπόθεση με το σύστημα C4I

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επί μία εξαετία, από το 2003 έως το 2009, στελέχη της Siemens δωροδοκούσαν «άγνωστους» δημοσίους υπαλλήλους για την ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I , σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει σε δίκη τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και άλλους 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Το βούλευμα (αριθμός 1732/2017) δείχνει το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής και της ελληνικής Siemens και άλλους εμπλεκόμενους, για βαριές κατηγορίες που αφορούν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που κόστισε στο Δημόσιο περίπου 260 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ.

To Συμβούλιο Εφετών, αποδεχόμενο ανάλογη εισαγγελική πρόταση, δέχεται ότι οι κατηγορούμενοι, στελέχη της γερμανικής εταιρίας, «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικανική κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.  

Σύμφωνα με την κρίση των εφετών, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Μιχάλης Χριστοφοράκος, παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Συγκατηγορούμενοί του, σύμφωνα με το βούλευμα, είναι οι άλλοτε υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της γερμανικής εταιρίας, Γκερκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutscheneuter) και Ράινχαρτ Σίκατσεκ (Reinhard- Herbert Siekaczek) για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις, για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα.

Εδώλιο επίσης διατάσσει για τους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Μέρτη, για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο και με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας).

Για την υπόθεση θα δικαστούν επίσης ως παρένθετα πρόσωπα και οι Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Το πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens Διονύσης Δενδρινός και οι Grant Lawrsnce Clark, Γεώργιος Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russell Michael Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης, παραπέμπονται να δικαστούν για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης και για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις.

Το Συμβούλιο Εφετών διατηρεί την ισχύ τριών ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek και διατάσσει, εφόσον συλληφθούν, την προσωρινή τους κράτηση.

Οι εφέτες, με το βούλευμα διατάσσουν να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ