- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Λέσβο αυτοτραυματίζονται με την ελπίδα να ξεφύγουν μια ώρα αρχύτερα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα προσωρινά κέντρα κράτησης», γράφει ο βρετανικός Independent στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του από τη Μόρια και τα επονομαζόμενα «κέντρα επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών». Ένα αποκλεισμένο και περιφραγμένο κέντρο κράτησης μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Εκεί νεαροί πρόσφυγες δείχνουν στη Βρετανή δημοσιογράφο τα σημάδιά τους.
Ο 18χρονος Μιραουάφ Μανσούρ, ήρθε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο. Λέει ότι ξεκίνησε να αυτοτραυματίζεται με χαρακιές στο σώμα του για να τον βγάλουν από το κέντρο κράτησης, στο οποίο παρέμεινε ένα ολόκληρο μήνα μετά την άφιξη του στο νησί το Νοέμβριο του 2016.
«Σηκώνει το πουκάμισό του και αποκαλύπτει μια βαθιά ουλή στην πλάτη και στη συνέχεια μάς δείχνει τις χαρακιές στους καρπούς του», γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. Ο Μανσούρ εξηγεί ότι η ζωή ήταν αφόρητη στο κέντρο κράτησης, οι συνθήκες ήταν άθλιες, έκανε πολύ κρύο. Ένα πρωί κάνοντας βόλτα είδε ότι ο ένας από τους άνδρες που έμενε μαζί του ήταν νεκρός. Ο Μανσούρ λέει ότι τρόμαξε τόσο που φοβόταν ακόμη και να κοιμηθεί.
«Έμενα στον ίδιο χώρο με έξι άτομα από την Αίγυπτο και έναν από τη Συρία. Ο Σύρος πέθανε. Έκανε κρύο. Για τρεις μέρες δεν έκλεισα μάτι. Φοβήθηκα ότι δεν θα ξυπνούσα».
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα επιβεβαίωσε στον Independent ότι κάποιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα αυτοτραυματίζονται. «Το κάνουν με την ελπίδα να αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας αυτών των ανθρώπων δεν είναι η καλύτερη», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι σε κάποια κέντρα επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έχει παρατηρήσει κακές συνθήκες διαβίωσης και συνωστισμό.