- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φοροδιαφυγή. Λέξη που ακολουθεί την Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης και τα πρώτα «θέλω» των δανειστών. Τηλεοπτικό συνεργείο της Deutsche Welle ακολούθησε δύο ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και κατέγραψε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια «εφόδων» σε επιχειρήσεις στην Πλάκα και την Αίγινα. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αν στην Ελλάδα πληρώνονταν οι φόροι και κόβονταν αποδείξεις, τότε τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά περίπου 10 δις ευρώ.
«Αν είχαμε χαμηλότερη φορολογία ή τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για την ευημερία του κόσμου, η φοροδιαφυγή δεν θα ήταν κάτι καλό. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους επιχειρηματίες» αναφέρει ένας από τους πελάτες ενός μπαρ, όπου ο έλεγχος έδειξε ότι κόπηκαν μόλις 32 αποδείξεις από το πρωί.
«Χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι για να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι πρέπει να δίνουν αποδείξεις» απαντά ένας άλλος πελάτης.
Το ζήτημα της φοροδιαφυγής συνδέεται άμεσα με την απουσία φορολογικής συνείδησης, αποτελώντας ένα θέμα που προκαλεί έντονες συζητήσεις στην Ελλάδα. Μία από τους ελεγκτές χαρακτηρίζει «αποτελεσματικό» το μέτρο να κλείνει για 48 ώρες η επιχείρηση του παραβάτη.
«Τα πρόστιμα δεν είναι τόσο μεγάλα. Όταν, όμως, κλείνουν για 48 ώρες, αυτό βλάπτει την επιχείρησή τους» προσθέτει.
Στο δημοσίευμά της η Deutsche Welle συμπεραίνει ότι «κάτι φαίνεται να αλλάζει, έχει μειωθεί η φοροδιαφυγή», υπογραμμίζοντας όμως: «Η φτώχεια και η ανεργία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σε μία χώρα μ' έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φόρων στην Ευρώπη».