- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι της Κω οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο φοβούμενοι νέο μεγάλο σεισμό. Με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους επέλεξαν να κοιμηθούν σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους καθώς η «φυσική ακολουθία» των σεισμών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ:
«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς.
Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες».
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι - πύλη Σέγκεν, το οποίο έχει υποστεί σημαντική καταστροφή και δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Εντός της ημέρας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο ΓΓ Υποδομών Γιώργος Δέδες, θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση από ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς, καθηγητές Πολυτεχνείου και ειδικούς επιστήμονες που ήδη βρίσκονται στο νησί ενώ δύτες θα κάνουν υποβρύχιες λήψεις ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα της ζημιάς.
Για την ώρα η θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά εξυπηρετείται μέσω του λιμανιού της Κεφάλου ενώ έχουν αποκατασταθεί τόσο η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικού προβλήτα κοντά στο κεντρικό λιμάνι όσο και η σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια. Κανονικά, επίσης, λειτουργεί το αεροδρόμιο. Χθες, καθώς για πολλές ώρες αποτελούσε τη μοναδική πύλη εισόδου - εξόδου από και προς το νησί, επικράτησε το αδιαχώρητο.
Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω διαπίστωσε κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.
«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη.
Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», ανέφερεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επισημαίνεται, επίσης, πως «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».