Ελλαδα

Νίκος Δήμου: «Καραμανλής και Τσίπρας έκαναν την Ελλάδα ανέκδοτο»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για τη διαχρονική «δυστυχία του να είσαι Έλληνας» 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Καραμανλής και Τσίπρας έκαναν την Ελλάδα ανέκδοτο». Αυτή είναι η βασική διαπίστωση στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πολυσχιδής άνθρωπος των γραμμάτων, Νίκος Δήμου, στην ιστοσελίδα iefimerida. Ο συγγραφέας μίλησε για το πολιτικό μέλλον όλων των κομματικών αποχρώσεων στην Ελλάδα, για το μέλλον της πολύπαθης παιδείας, για το μνημείο της ΕΡΤ, αλλά και για τη διαχρονικότητα της «δυστυχίας να είσαι Έλληνας».

Ο Νίκος Δήμου υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εκσυγχρονιστική: «Υπήρξε στην πρόσφατη ελληνική ιστορία μια εξαιρετική τετραετία, η πρώτη της διακυβέρνησης Σημίτη. Δυστυχώς υπήρξε μια τραγική επόμενη, όπου ξύπνησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ και έκανε πίσω. Ακολούθησε μια χειρότερη με τον Κώστα Καραμανλή και τον τωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την οποία πολλαπλασιάστηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες το κόστος του κράτους. Μετά ήρθε ο συμπαθέστατος αλλά αφελής Γιώργος Παπανδρέου στον οποίο προσπάθησαν να εξηγήσουν τα πράγματα...».

Όσο για το σήμερα βλέπει «βόλεμα»: «Θέλουν να βολέψουν καταστάσεις, να ευκολύνουν τα πράγματα, να μαζέψουν ψήφους. Όλη η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα για μένα είναι ανέκδοτο. Ευχαριστώ τον Θεό που με έκανε να ζήσω πολλά χρόνια για να απολαύσω αυτόν τον θίασο, του οποίου δεν έχει υπάρξει άλλο δείγμα στην ιστορία. Όλο το περιβάλλον γύρω από αυτή την κυβέρνηση. Είναι ακριβώς ό,τι δεν χρειαζόμαστε».

Στο μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Νίκος Δήμου βλέπει μια τάση για ανανέωση, αλλά υπενθυμίζει πως «οι δυνάμεις της αντίδρασης και της συντήρησης στην Ελλάδα είναι πανίσχυρες. Εδώ, βλέπετε, η Εκκλησία, ένας από τους λόγους που είμαστε στα χάλια που είμαστε, ίσως όχι ο μόνος, αλλά σαφώς ο χειρότερος, καπέλωσε και τον ΣΥΡΙΖΑ και του υπαγόρευσε το μάθημα των Θρησκευτικών...».

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει «χαμένη υπόθεση» το στοίχημα της κεντροαριστεράς. «Κατ' αρχάς πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό κεντρώα, αλλά μετά τη μεταπολίτευση ο χώρος του Κέντρου έπεσε σε λάθος χέρια. Κατ' εμέ, ο φυσικός αρχηγός της κεντρώας παράταξης θα έπρεπε να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, γιατί είναι ευφυής, με σωστές απόψεις και μια διοικητική πείρα ευρωπαϊκού επιπέδου. Τη Φώφη Γεννηματά ούτε τη συζητάω. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Ότι έχεις μια ικανή γυναίκα, φιλόδοξη, αλλά χωρίς λαϊκό έρεισμα. Μια άλλη γυναίκα, ανίκανη, αλλά με λαϊκό έρεισμα. Κι έχεις τον καλύτερο όλων, κατά τη γνώμη μου, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος όμως είναι αντιπαθής ακόμα και στον εαυτό του. Δεν έχει αρχηγό αυτό το μαγαζί και στην Ελλάδα κόμμα χωρίς αρχηγό δεν κάνει τίποτα. Αυτό φοβάμαι και λυπάμαι γιατί αυτός είναι και ο δικός μου χώρος. Νομίζω ότι είναι μια χαμένη υπόθεση».

Τέλος, ομολογεί ότι το βιβλίο «Η δυστυχία τού να είσαι Έλληνας» παραμένει από 1975 έως σήμερα διαχρονικό και με ρεκόρ πωλήσεων, αλλά του έκανε ζημιά. «Στην Ελλάδα μού έκανε ζημιά αυτό το βιβλίο. Διότι πριν κυκλοφορήσει ήταν διθυραμβικά αυτά που γράφτηκαν για μένα και μετά, λόγω της εντυπωσιακής επιτυχίας του, δεν γράφτηκε σχεδόν τίποτα, ούτε για τα υπόλοιπα βιβλία μου. Ακόμα και τη διεθνή επιτυχία της "Δυστυχίας" δεν την έχει αναφέρει πουθενά ο ελληνικός Τύπος».