- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, το ελληνικό κράτος ζήτησε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και επιδίκαζε αποζημίωση χιλιάδων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Μάρτιο ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους. Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αλλά εισέπραξαν τα σκάγια τριών επιστατών. Τουλάχιστον 35 εξ αυτών τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα από τους πυροβολισμούς.
Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε κατηγορήσει στα τέλη Μαρτίου με δηλώσεις του τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών», είχε πει τότε συμπληρώνοντας ότι: «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί. Οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας».
Ωστόσο, ο δικηγόρος των προσφευγόντων μεταναστών εργατών γης Βασίλης Κερασιώτης επισημαίνει με δήλωσή του ότι: «Με την κατάθεση, στην εκπνοή της προθεσμίας, αίτησης για παραπομπή της υπόθεσης “Chowdury και λοιποί (προσφεύγοντες)” στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση συγκαλύπτει την εμπορία ανθρώπων στη Μανωλάδα».
Η προθεσμία για αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης έληγε στις 30 Ιουνίου. Σε επικοινωνία μέσω e-mail το τμήμα Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε στις 30 Ιουνίου να επανεξεταστεί η υπόθεση. Όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, θα συνεδριάσει πλέον ομάδα δικαστών για να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα του ελληνικού κράτους και εάν η υπόθεση θα παραπεμφθεί τελικά και θα εξεταστεί εκ νέου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.