- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, είναι πιο ήπια από το αναμενόμενο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό»
Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπενθυμίζοντας πως στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή, οι ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν μέχρι και αρκετές μέρες αργότερα, διευκρίνισε: «Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε πως η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.
«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» είπε σχετικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού, ο καθηγητής σεισμολογίας απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».
Αναφορικά με το γιατί το Βρίσα είχε τεράστιες ζημιές, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε πως και το 1845 είχαν σημειωθεί πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και υπήρχε και τότε μια νεκρή.
Ο ίδιος εξήγησε πως «υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις».
Πηγή βίντεο: Πρώτο Θέμα