Ελλαδα

Η αλήθεια για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Τα Ellinika Hoaxes ρίχνουν φως σε μία υπόθεση για την οποία έχουμε δει αριθμούς που απέχουν από την πραγματικότητα

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολύς λόγος έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια -και συγκεκριμένα αυτά που έχουν «σημαδευτεί» από την οικονομική κρίση- αναφορικά με τις αυτοκτονίες στην ελληνική επικράτεια και τη διαφαινόμενη αύξουσα τάση των τελευταίων.

Κατά καιρούς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα, σε διάφορα sites, στα οποία γίνεται αναφορά σε 10.000 αυτόχειρες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Τα Ellinika Hoaxes, η σελίδα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να φέρνει στο φως τα λεγόμενα fake news (ψευδείς ειδήσεις) που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, επιχείρησε να διερευνήσει την πραγματικότητα για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα αλλά και να δώσει απάντηση στο ερώτημα αναφορικά με το πόσο αυξήθηκαν οι τελευταίες στη διάρκεια της κρίσης.

Όπως προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη σχετική έρευνα που επιχείρησαν τα Ellinika Hoaxes, τα πιο πρόσφατα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα έρχεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών, καθώς έχει μέσο όρο 5,4 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος παγκόσμιος όρος είναι 10,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, ενώ στην Ευρώπη ο ίδιος αριθμός ανέρχεται σε 14,7.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η σελίδα, σύμφωνα με τη EUROSTAT, η χώρα μας βρίσκεται για το 2014 στην τελευταία θέση μαζί με την Κύπρο, με 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους (στην ΕΕ των 28 χωρών), με τον μέσο όρο να βρίσκεται στους 11/100.000.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε απόλυτους αριθμούς, το 2014, στη χώρα μας είχαμε 565 αυτοκτονίες. Την ίδια ώρα, αν γίνει δεκτή και η παραπάνω εκτίμηση του ΠΟΥ (5,4/100.000) για το 2015 θα πρέπει να είχαμε περίπου 580 αυτοχειρίες.

Στη σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν τα Ellinika Hoaxes, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο, είναι η αυξητική τάση των αυτοκτονιών.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο δείκτη στην ΕΕ και έναν από τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η σελίδα, εδώ.