- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Άγιος Ευστράτιος λόγω των ακρίδων
Τεράστιος πληθυσμός ισοπεδώνει το φυτικό κεφάλαιο του νησιού
Μετά από αίτημα που υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το βράδυ σε κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Αγίου Ευστρατίου, λόγω του προβλήματος με τις ακρίδες που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί το νησί.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από την εισβολή ενός τεράστιου πληθυσμού ακριδών που ισοπεδώνει το φυτικό κεφάλαιο του νησιού.
Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακκαλή υποστήριξε πως «τον περασμένο Αύγουστο έγινε ουσιαστική δουλειά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος Αγίου Ευστρατίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε μελέτη του προβλήματος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Μάλιστα οι επιστήμονες προχώρησαν σε τρεις στοχευμένες επεμβάσεις με οικολογικά σκευάσματα, που έφεραν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της περιφέρειας με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα επιτευχθεί με αεροψεκασμό ολόκληρου του νησιού καθώς ο πληθυσμός των ακριδών έχει εξαπλωθεί σε όλη την έκτασή του».
Μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επισπευσθούν οι διαδικασίες που μέχρι τώρα κολλούσαν στη γραφειοκρατία και σύμφωνα με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση και στις αρχές του Ιουνίου θα γίνει ο αεροψεκασμός. Επίσης θα διεκδικηθούν και αποζημιώσεις.
Τέλος η κ. Κακκαλή διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με τις ακρίδες έχει επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού αλλά σε τίποτα δεν επηρεάζει τους επισκέπτες.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι λόγοι πίσω από την υπερβολική ταχύτητα
Η τροχαία είχε απαγορεύσει σε όλα τα οχήματα την κυκλοφορία
Υποχρεωτική η εκτροπή κυκλοφορίας λόγω αγροτικών μπλόκων – Ζήτημα οδικής ασφάλειας
Πού παραμένουν τα μπλόκα - Live χάρτης
Η απόφαση για τις σχολικές αργίες
Με επείγουσα εισαγγελική διάταξη «πάγωσαν» λογαριασμοί και ακίνητα μετά την έρευνα του ελληνικού FBI για επιχορηγήσεις
Πώς θα κάνει φινάλε το 2025
Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις που ρυθμίζουν την κυκλοφορία
Τι αναφέρουν οι πηγές του Υπουργείου για τη χορήγηση αναβολών σε κατοίκους εξωτερικού
Η ανάρτηση της δημοσιογράφου
Ντυμένα στα «λευκά» τα ορεινά - H πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει 16 αγροτεμάχια
Πώς θα διεξαχθεί η κυκλοφορία τις ημέρες των γιορτών
Τα 8 σημεία στα οποία λειτουργούν πιλοτικά οι κάμερες AI
Χειμωνιάτικο σκηνικό με κατά τόπους φαινόμενα και παγετό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.