Ελλαδα

Πού παίρνει μηδέν και πού άριστα η Αθήνα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα Αστικών Υδάτων

Πόσο καλά διαχειρίζεται η πρωτεύουσα τα ύδατά της

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352028-730306.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μια ενδιάμεση θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων κατέχει η Αθήνα, όσον αφορά το πόσο καλά διαχειρίζεται τα ύδατά της.

Ο νέος Άτλαντας Αστικών Υδάτων για την Ευρώπη, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βαθμολογεί την Αθήνα με 4,9 (με άριστα το 10). Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με βαθμολογία 8,3. Η Αθήνα βαθμολογείται όμως με «άριστα» (10) για την ποιότητα του πόσιμου νερού της

Ο Άτλαντας -ο πρώτος του είδους του- περιλαμβάνει ένα σύνθετο Δείκτη (City Blueprint Index) που παίρνει υπόψη του 25 επιμέρους παραμέτρους. Ο δείκτης αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες επιλογές για τη διαχείριση των υδάτων, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η κλιματική αλλαγή και οι διατροφικές προτιμήσεις των κατοίκων, επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της χρήσης των υδάτων σε κάθε πόλη.

Για την Αθήνα ο Άτλαντας επισημαίνει ότι οι υποδομές ύδρευσης βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι υποδομές βιολογικού καθαρισμού είναι επαρκείς. Αναφέρει όμως ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε τομείς όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς και όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικών που θα βοηθήσουν την πόλη να προσαρμοσθεί στην εντεινόμενη κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικότερα, στους επιμέρους δείκτες, η Αθήνα βαθμολογείται ως εξής:

  • με «άριστα» (10) τόσο για την ποιότητα του πόσιμου νερού της όσο και για την καθολική πρόσβαση των κατοίκων της σε πόσιμο νερό
  • αλλά παίρνει «μηδέν» (0) στους ανοιχτούς πράσινους χώρους
  • με 9,2 στην ανακύκλωση των λυμάτων της
  • με 8 στη μέση ηλικία του αποχετευτικού δικτύου της
  • με 6 στα μέτρα εξοικονόμησης νερού, με 5,6 στις διαρροές του δικτύου ύδρευσης
  • με 5,4 στη συλλογή στερεών αποβλήτων
  • με 5 στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • μόνο με 1,9 στην ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων της

Ο Άτλαντας επισημαίνει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε μια περιοχή με ελλείψεις νερού, γι΄ αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η εξοικονόμησή του. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει ότι κατά την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 20% οι διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης χάρη σε έργα εκσυγχρονισμού του. Τονίζει όμως ότι πλέον η ζήτηση νερού έχει φθάσει πλέον στα όρια προσφοράς του συστήματος ύδρευσης της πόλης. Σήμερα, όπως αναφέρει ο Άτλαντας, η συνολική κατανάλωση νερού στην Αθήνα είναι 105,8 κυβικά μέτρα ανά άτομο ετησίως.

Την ίδια βαθμολογία με την Αθήνα (4,9) έχουν η Γένοβα (Ιταλία) και η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), ενώ δεν απέχει πολύ το Λονδίνο (5,3). Σε χειρότερες θέσεις βρίσκονται το Βουκουρέστι (2,4), η Κωνσταντινούπολη (3,5), η Άγκυρα (3,7), η Βουδαπέστη (4,7), αλλά και η Νέα Υόρκη (4,8).

Καλύτερη από την Αθήνα διαχείριση των υδάτων τους κάνουν η Στοκχόλμη (7,3), το Βερολίνο (7,2), η Κοπεγχάγη (7,1), το Ελσίνκι (6,8), αλλά και η Ιερουσαλήμ (6).

Ο επίτροπος της ΕΕ Τίμπορ Νάβρατσιτς δήλωσε ότι η «η λειψυδρία πλήττει πάνω από το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης. Προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτόμος διαχείριση των υδάτων και να έχει την αποδοχή του κοινού, οι επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους. Ο Άτλαντας Αστικών Υδάτων για την Ευρώπη περιλαμβάνει επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες με τρόπο εύληπτο και δημιουργικό, ώστε ο καθένας να κατανοεί το τι διακυβεύεται και να ενεργεί αναλόγως».

Ο Άτλαντας, που δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάσθηκε στη Μάλτα, κατά τη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών για τη διαχείριση των υδάτων από τα 43 μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, περιλαμβάνει ενδεικτικές αξιολογήσεις για την κατάσταση της διαχείρισης των υδάτων σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες, καθώς και σε ορισμένες πόλεις εκτός Ευρώπης. Τον 'Ατλαντα συνοδεύουν δύο διαδραστικά διαδικτυακά εργαλεία (City Blueprint και City Amberprint), που μπορούν να βοηθήσουν τους δήμους να διαχειρίζονται τα ύδατα με πιο βιώσιμο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.