- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Μιχάλης Στεργιόπουλος διαβεβαίωσε πως η έντονη δυσοσμία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης (κυρίως στο κέντρο της πόλης και δυτικά) δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο και το δίκτυο διανομής του.
Ο ίδιος τόνισε πως τεχνικοί της εταιρείας παραμένουν σε επιφυλακή και από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ελέγχους. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από το τεχνικό προσωπικό, σημείωσε ο κ. Στεργιόπουλος.
Από τη μεριά του ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος δήλωσε πως αυτή η δυσοσμία ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη μία-δύο φορές τον χρόνο, κυρίως τον κεντρικό και δυτικό τομέα της πόλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο φαίνεται να είναι τα «σενάρια» προέλευσης αυτής της δυσοσμίας: Το πρώτο είναι ότι προέρχεται από την περιοχή όπου βρίσκονται τα παλιά βυρσοδεψεία τα οποία –όπως είπε ο καθηγητής– είναι «μια ανοιχτή εστία μόλυνσης» καθώς μεθάνιο και άλλα δύσοσμα τοξικά αέρια με τη βοήθεια των κατάλληλων μετεωρολογικών συνθηκών εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η δυσοσμία οφείλεται σε μια μορφή του ευτροφισμού των υδάτων. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο καθηγητής, πρόσφατα στον Θερμαϊκό Κόλπο υπήρχε το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας». Τώρα τα φύκια αποσυντίθενται και επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο μετατρέπονται σε δύσοσμα αέρια. Δεν πρόκειται για τοξικά αέρια διευκρίνισε.