Ελλαδα

3 στους 100 αστυνομικούς στην Αττική δεν θα έπρεπε να φέρουν όπλο

Αποκαλυπτική έρευνα φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία για την ΕΛΑΣ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκατοντάδες είναι οι αστυνομικοί που δεν έχουν περάσει από τις επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες ελέγχουν την καταλληλότητά τους ως προς το να φέρουν όπλο. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», 3 στους 100 αστυνομικούς δεν είναι ικανοί να κρατούν όπλο.

Οι δύο επιτροπές που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους. Όμως δεν προλαβαίνουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών. Υπάρχουν μάλιστα αστυνομικοί οι οποίοι, ενώ κανονικά θα έπρεπε να περάσουν από τις επιτροπές διότι έχουν βιώσει κάποιο εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό εν ώρα εργασίας (λόγου χάρη τραυματισμούς και θανάτους), στην πραγματικότητα δεν έχουν συναντηθεί με ψυχολόγους.

Ακόμη, το 3% των ανδρών της Αστυνομίας που εξετάζουν οι επιτροπές κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο και με απόφαση του Αρχηγείου μετατίθεται σε υπηρεσίες γραφείου. Το ποσοστό αυτό αφορά σε σοβαρές περιπτώσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ήταν αυξημένο, αν εξετάζονταν ενδελεχώς όσοι υπηρετούν στο Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2009 που λειτουργούν οι επιτροπές όπλων έως και σήμερα έχουν περάσει από αυτές 16.500 αστυνομικοί του νομού Αττικής, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι οι 500. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 4.000 ένστολοι στην Αττική δεν έχουν περάσει ποτέ από τις εν λόγω επιτροπές. Σύμφωνα με εκτίμηση του δημοσιεύματος από αυτούς τους 4.000 άνδρες της Αστυνομίας, οι 120 δεν θα έπρεπε να φέρουν όπλο με βάση τα παραπάνω ποσοστά καταλληλότητας.

Ωστόσο, παρόλο που τα μέλη των επιτροπών καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια δουλεύοντας σκληρά, δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν παραπάνω από 2.060 άνδρες το χρόνο στην Αττική. Ακόμη και μετά από ένοπλες συμπλοκές και περιστατικά όπως αυτοκτονίες συναδέλφων τους, οι αστυνομικοί δεν καλούνται από την υπηρεσία να περάσουν από τις επιτροπές, ενώ αποδεδειγμένα τέτοιες καταστάσεις επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση τους.

Ο ειδικός φρουρός μάλιστα που δολοφόνησε τον οδηγό ταξί στην Καστοριά πριν κάποιες μέρες, δεν είχε περάσει από τις εν λόγω επιτροπές ύστερα που πυροβόλησε τον Νίκο Μαζιώτη στο κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα απλά μετατέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά, για υπηρεσιακούς λόγους ασφαλείας.