- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έρευνα ΕΚΚΕ: Οι Έλληνες νιώθουν ως απειλή τους μετανάστες
Σε οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο και στην ταυτότητα του έθνους
Η ελληνική κοινωνία νιώθει να απειλείται σε πολλά επίπεδα από την παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΚΕ το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι μετανάστες κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία, το 59% ότι τους παίρνουν τις δουλειές, ενώ το 59% ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας από όσο συνεισφέρουν σε επίπεδο φόρων.
Η πολιτισμική ομοιογένεια της χώρας είναι υψίστης σημασίας για το σύγχρονο Έλληνα, ενώ το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ελλάδα έχει γίνει χειρότερο μέρος για να ζει κανείς εξαιτίας της μετανάστευσης. Το 57% υποστηρίζει ότι η πολιτιστική ζωή της Ελλάδας υποβαθμίζεται λόγω των μεταναστών, αντί να εμπλουτίζεται.
Για το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη στην απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους το ζητάνε, ενώ το 44,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα με το πρόσφατο κύμα λίγο ή πολύ καλύτερα σε σχέση με τους γηγενείς, το 29,2% ότι τους αντιμετωπίζει το ίδιο και το 26,5% λίγο ή πολύ χειρότερα.
Ιδιαίτερα αρνητική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στους μουσουλμάνους. Τέσσερις στους δέκα απάντησαν ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα, ενώ άλλοι τέσσερις στους δέκα ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ λίγους. Εξάλλου, σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Chatham House», οι Έλληνες ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι η μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες θα έπρεπε να σταματήσει.
Ο ερευνητής του ΕΚΚΕ, Άγγελος Τραμουντάνης, εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση ως απειλή σε δύο επίπεδα: «Στο σκέλος της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας και σε επίπεδο ταυτότητας, ότι δηλαδή οι μετανάστες απειλούν την ταυτότητα του έθνους ή τη δική τους». Ο ίδιος επισημαίνει πως «περιμέναμε ότι θα βρούμε αυτά τα αποτελέσματα κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί από τη βιβλιογραφία και από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως όταν έχεις οικονομική κρίση, ανεργία και χαμηλούς μισθούς αυτό χτυπάει αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αρνητικά αισθήματα εναντίον των μεταναστών».
Ωστόσο, τους ερευνητές εξέπληξε η ένταση των αποτελεσμάτων, «καθώς είδαμε ότι θεωρούν τους μετανάστες απειλή οριζόντια σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και την ταυτότητα».
Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στον μεταναστευτικό πληθυσμό», που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε διήμερο συνέδριο στην Αθήνα. Πρόκειται για το πρόγραμμα MIGHEAL, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ, Θεώνη Σταθοπούλου. Όλη η έρευνα έγινε με τη διαδικασία των συνεντεύξεων σε 505 μετανάστες και 827 Έλληνες, ηλικίας 15 ετών και άνω, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του MIGHEAL, που είχε παρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χώρα καταγωγής, το φύλο και το επίπεδο μόρφωσης είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κατάθλιψης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού και «χτυπάει» περισσότερο τις Ελληνίδες παρά τις μετανάστριες που ζουν εδώ. Αντίθετα, στους άνδρες η κατάθλιψη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αλλά περισσότερο επηρεασμένη από το επίπεδο μόρφωσης.
Όσον αφορά τη σωματική υγεία, παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των ερωτηθέντων.
Τα περισσότερα προβλήματα υγείας ανέφεραν οι γυναίκες από τρίτες χώρες με χαμηλή μόρφωση. Οι άνδρες των τρίτων χωρών δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική θέση τους, αλλά τείνουν να δηλώνουν ότι είναι καλύτερα στην υγεία τους από ό,τι οι Έλληνες. Εξάλλου, οι μετανάστες τείνουν να αναφέρουν καλύτερα ποσοστά στη σωματική δραστηριότητα και την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ωστόσο, έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε κινδύνους στην εργασία τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές αλλά το σημείο είναι δύσβατο
We are with U: ένα εργαστήριο για την προώθηση μιας συμπεριληπτικής ως προς το φύλο κουλτούρας στην αγορά εργασίας
Συνεδρίασε η επιστημονική επιτροπή εκτίμησης κινδύνου - Τι δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών
Σε ποιες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια
Νέο σύστημα «tap2ride» με χρήση τραπεζικής κάρτας - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Σημαντική αλλαγή με καταιγίδες και βουτιά του υδράργυρου σε πολλές περιοχές της χώρας - Αναλυτική πρόγνωση
Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή
Το χρονικό του ατυχήματος
Αναλυτικά οι αποφάσεις του ΣΑΓΕ
Τρία πανέμορφα δελφίνια συνόδευσαν μια βάρκα στη Χαλκιδική
«Βουτιά» της θερμοκρασίας από την Κυριακή - Τι λένε οι μετεωρολόγοι
«Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες» - Υπεβλήθη σε έκτακτη χειρουργική επέμβαση
Παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση στην υγεία του - Οι τελευταίες πληροφορίες
Η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος
Ραγδαία η επιδείνωση της υγείας του
Έγιναν δεκτά δύο αιτήματα αναβολής
Τραυματίστηκαν 4 άτομα - Πώς προκλήθηκε η πτώση
Για την υπόθεση ασέλγειας σε βάρος της 14χρονης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.