- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με παραδοσιακά πιάτα από τις χώρες καταγωγής τους, όπως Tawa (λαχανικά), Quzi με Tikka (μοσχαρίσιο κρέας), φαλάφελ και Kubeh (κεφτέδες), οκτώ άντρες πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Αλεξάνδρειας και της Βόλβης, "φίλεψαν" τους επισκέπτες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά και πρόσφυγες που ήρθαν στην Θεσσαλονίκη γι' αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση. Η κουζίνα στήθηκε μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου, στο λιμάνι της πόλης.
Πρόκειται για την εκδήλωση "Food uniting People - #With Refugees" που διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Τέσσερις από τους συμμετέχοντες μάγειρες ειναι Γεζίντι από το Ιράκ, ενώ οι άλλοι τέσσερις Σύροι.
Ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, ο 18χρονος Αχμέτ Ομπέιντ από τη Συρία δήλωσε ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη δράση επειδή θέλει να δείξει τον γαστρονομικό πλούτο και την κουλτούρα της χώρας του, αλλά και να ευχαριστήσει τους Έλληνες για τη φιλόξενη στάση που τηρούν απέναντί τους.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο 43χρονος Γεζίντι Χαντίρ Αμπάς από το Ιράκ πατέρας επτά παιδιών, ο οποίος τόνισε πως η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για να πουν κι αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους ευχαριστώ στον ελληνικό λαό.
"Σήμερα κάνουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πιο νόστιμο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα Βασίλης Μίγκος.
Συμπλήρωσε δε, ότι, "το σλόγκαν το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση είναι γεύσεις που ενώνουν τον κόσμο, ακριβώς γιατί το φαγητό είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο της παράδοσης του κάθε λαού και είναι αυτό το οποίο μπορεί να μας φέρει κοντά και να μας ενώσει".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ