Ελλαδα

Δύο τα αιτήματα της Άγκυρας για έκδοση των κομάντο που κρατούνται στον Έβρο

Δύο τα αιτήματα της Άγκυρας για έκδοση των κομάντο που κρατούνται στον Έβρο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο επίσημα αιτήματα προς τις αστυνομικές και διπλωματικές αρχές της Ελλάδας υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» για τους δύο Τούρκους κομάντο που αιτήθηκαν άσυλο στην Ορεστιάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο λοχίας Χαλίτ Τσετίν και επιλοχίας Φατίχ Αρίκ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση στις 22 Ιουλίου του 2016, φέρονται να είναι μεταξύ των 47 στρατιωτικών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε ο Τούρκος πρόεδρος την 15η Ιουλίου. Στη συνέχεια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μαζί με 3 ακόμη άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν και έκτοτε αγνοείτο η τύχη τους. Οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους συνελήφθησαν ενώ έμειναν ο Τσετίν και ο Αρίκ μαζί με έναν ακόμη εξαφανισμένοι. 

Οι ίδιοι υποστήριξαν κατά την κατάθεσή τους στις ελληνικές αρχές ότι είναι μέλη Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας και πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα χωρίς, ωστόσο, να πουν κάτι παραπάνω. Μάλιστα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως κρατούν τα στόματά τους ερμητικά κλειστά, παρά τις ερωτήσεις των αστυνομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή απέκρυπταν ότι είναι στρατιωτικοί και δήλωναν ηλεκτρολόγοι, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να κρατήσουν μυστική την ιδιότητά τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, οι δυο τους ανήκουν στο επίλεκτο σώμα δολοφόνων των Ειδικών Δυνάμεων, ονόματι Μπορντό Μπερελί. Οι άντρες που επιλέγονται στο σώμα αυτό είναι αξιωματικοί που υπηρετούν εθελοντικά στο στρατό, ειδικά εκπαιδευμένοι έπειτα από προετοιμασία τεσσάρων ετών! Οι «Μπορντό Μπερελί» («Κόκκινοι Μπερέδες») λαμβάνουν εντολές κατευθείαν και μόνο από το Γενικό Επιτελείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και χαρακτηρίζονται ως ομάδα θανάτου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στις 15 Φεβρουαρίου φέρονται να πέρασαν στην Ελλάδα από τον Έβρο με τα πόδια. Οι δυο Τούρκοι αξιωματικοί φέρονται να προκάλεσαν την σύλληψή τους όπως και αυτή του Αλγερινού διακινητή. Για την ακρίβεια, στις 17 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν με Έλληνα δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και παραδόθηκαν, αποκρύπτοντας όμως την πραγματική τους ταυτότητα.

Πάντως για την έκδοσή τους στην Τουρκία,  το πρώτο αίτημα της Άγκυρας υπεβλήθη μέσω του «διαύλου» αστυνομικής συνεργασίας της Interpol. Έλληνας αξιωματούχος αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας καταχώρισαν (μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα) τα ονόματα των δύο στρατιωτικών στη λίστα καταζητούμενων της Interpol Τουρκίας και στη συνέχεια απηύθυναν επίσημο αίτημα προς το αντίστοιχο ελληνικό γραφείο ζητώντας να επιβεβαιώσει την κράτησή τους και να επικυρώσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους.

Το δεύτερο αίτημα υπεβλήθη διά της διπλωματικής οδού, φέρεται ωστόσο να έχει ως τελικό παραλήπτη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ζητούν όχι την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, όπως έκαναν στην υπόθεση των «8», αλλά την απέλασή τους.

Το σχετικό αίτημα κοινοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου και σ’ αυτό οι τουρκικές αρχές φέρονται να διατυπώνουν το αίτημα απέλασης των δύο Τούρκων στρατιωτικών.

Πάντως, Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών η εφαρμογή ή όχι του μέτρου της απέλασης. Πηγές στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί και αίτημα έκδοσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών συνοδευόμενο με στοιχεία για τον ρόλο τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.