Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός απολύθηκε επειδή διαγνώσθηκε με ηπατίτιδα Β

Ο σύλλογος «Προμηθέας» καταγγέλλει πως υπήρξε «αδικαιολόγητη διάκριση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340659-708583.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», ένας αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να απολύθηκε τον περασμένο μήνα επειδή διαγνώστηκε με ηπατίτιδα Β.

Ειδικότερα, ο «Προμηθέας» υποστήριξε την προσφυγή του συγκεκριμένου ασθενή στο Συνήγορο του Πολίτη, «προς άρση της άδικης αυτής απόφασης» ενώ επισημαίνει πως μετά από διεξοδική ανάλυση της υπόθεσης προέκυψε «το αυτονόητο συμπέρασμα, ότι η διαγραφή του συγκεκριμένου προσώπου από την αστυνομία συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα σε βάρος μίας νόσου».

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός δε δύναται να εργαστεί σε υπηρεσίες γραφείου της αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος αντιπαραθέτει χαρακτηριστικά: «Η αποπομπή του δεν βασίζεται καν σε επιστημονικά δεδομένα, αφού από την άσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου προσώπου δεν προκύπτει καμία απολύτως περίπτωση μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη απόλυση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις και σε στερεότυπες αντιλήψεις που υπάρχουν για τους φορείς χρόνιων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β».

Ακόμη, ο «Προμηθέας» τονίζει πως «η ανεμπόδιστη εργασία ασθενών με ιογενείς ηπατίτιδες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης της Ηπατίτιδας Β».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.