Ελλαδα

Τι μπορώ να κάνω αν ένα προϊόν έχει πλασματική έκπτωση;

Ερωτήσεις που σε «τρώνε» και οι απαντήσεις τους από την ΓΓΚ

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Ας είμαστε λοιπόν ενημερωμένοι για το τι συνιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) για τις πλασματικές εκπτώσεις, τα αλλοιωμένα-ληγμένα τρόφιμα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Πλασματικές εκπτώσεις

Πήγα σε κατάστημα που πουλούσε ένα προϊόν με έκπτωση. Ωστόσο, είχα παρατηρήσει την τιμή του πριν τις εκπτώσεις και δεν ήταν μικρότερη.

Η συμπεριφορά αυτή είναι παράνομη. Αποτελεί μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή, καθώς ο καταναλωτής ενδεχομένως να μην επέλεγε το συγκεκριμένο προϊόν, αν γνώριζε την πραγματική τιμή πριν την έκπτωση ή να μην επέλεγε τη συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος. Εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις των άρθρων 9γ επ. Ν. 2251/1994.

Μπορείτε να απευθύνεστε για καταγγελίες στη περιφερειακή ενότητα (πρώην νομαρχία), Τμήμα Εμπορίου ή στη Δ/νση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προιόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς.


Τρόφιμα (Αλλοιωμένα κλπ)

Στο super market είχαν αλλοιωμένα και ληγμένα τρόφιμα.

Για ληγμένα τρόφιμα μπορείτε να απευθυνθείτε στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομαρχία). Για αλλοιωμένα τρόφιμα μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ (γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη: 11717). 

Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την ποιότητα των τροφίμων (Έλεγχοι, Τεχνολογία, κλπ);

Αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΦΕΤ.


Ασφάλεια των προϊόντων

Αγόρασα ένα προϊόν που παρουσίασε εντός του χρόνου της εγγύησης σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να απευθυνθώ στον πωλητή ή στον εισαγωγέα/αντιπρόσωπο;

Μπορείτε να απευθυνθείτε τόσο στον εισαγωγέα/αντιπρόσωπο όσο και στον πωλητή προκειμένου να ασκήσετε τα δικαιώματά σας από την εγγύηση. Αρμόδια για θέματα ασφάλειας ηλεκτρικών ειδών είναι η Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας  (Πλατεία Κάνιγγος, Τ.Κ. 10181 - Αθήνα).

Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή της γενικής υποχρέωσης περί ασφάλειας των προϊόντων;

Είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εκτός των τροφίμων και ορισμένων άλλων προϊόντων για τα οποία βάσει της κείμενης νομοθεσίας έχει ορισθεί άλλη αρμόδια αρχή (βλ. σχετικό αναλυτικό πίνακα).

Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για τα πρότυπα που σχετίζονται με την ασφάλεια προϊόντων;

Αρμόδιος φορέας για τα πρότυπα είναι ο ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης).

Τι είναι το RAPEX;

Είναι το Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για μη ασφαλή προϊόντα (RAPEX), για τα οποία ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα και αποσύρθηκαν από την αγορά είτε με εντολή των αρχών είτε εθελούσια από τους ίδιους τους παραγωγούς.