Ελλαδα

4 θρησκείες σε χριστουγεννιάτικο πνεύμα

Πώς περνούν τα Χριστούγεννα μια ελληνίδα βουδίστρια, μια ελληνίδα εβραία,  μια  μουσουλμάνα και μια ορθόδοξη (παλαιοημερολογίτισσα) από την Ουκρανία;

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 596
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nataliya Ratouchniak

H Nataliya είναι 18 χρονών, κατάγεται από την Ουκρανία και ζει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Είναι χριστιανή ορθόδοξη μόνο που... «στην Ουκρανία είμαστε παλαιοημερολογίτες, που σημαίνει πως η πιο κύρια διαφορά μας είναι ότι τα Χριστούγεννα για εμάς γιορτάζονται στις 7 Ιανουάριου». Το γεγονός αυτό δίνει στη Ναταλία την ευκαιρία να γιορτάζει τα Χριστούγεννα 2 φορές κάθε χρόνο (και ποιος δεν θα το ζήλευε αυτό;). Στις 25 Δεκέμβριου έχει τη δυνατότητα να διασκεδάζει με τους Έλληνες φίλους της, ενώ το χριστουγεννιάτικο δείπνο για την οικογένειά της είναι στις 7 Ιανουάριου με τους ουκρανούς και ρώσσους φίλους της. Εξαιτίας του διαφορετικού ημερολογίου εκεί γιορτάζεται πρώτα η Πρωτοχρονιά, γεγονός που τραβάει πιο πολύ την προσοχή και τη χαρά των Ουκρανών. Nataliya, αν σου ζητούσα να περάσεις τις γιορτές σου σε μια χώρα ποια από τις δύο θα διάλεγες; «Από τη στιγμή που και οι δύο χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τρόπο δεν με πειράζει τόσο. Το μόνο που θέλω είναι να είμαι με την οικογένειά μου. Αλλά από τη στιγμή που όλοι μου οι φίλοι είναι εδώ πιστεύω πως θα ήθελα να περάσω τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους φίλους μου. Άρα θα διάλεγα την Ελλάδα».


Thasiba Kan & Ελίνα Ξυδέα

Thasiba Kan

Η Thasiba κατάγεται από το Μπαγκλαντές και είναι 23 χρονών, μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, αλλά δεν ανήκει στις «αυστηρές» κοπέλες της θρησκείας της. Περνάει τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, αφού μένει εδώ με την οικογένειά της. «Δεν γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, αλλά τα διασκεδάζουμε πάρα πολύ, 25 Δεκεμβρίου βγαίνουμε έξω και παρακολουθούμε τι κάνει ο κόσμος, το ίδιο συμβαίνει και την Πρωτοχρονιά. Πάντα στολίζω το μπαλκόνι μου με λαμπάκια, αλλά ποτέ δεν στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο». Στην ερώτησή μου εάν την κάνει το κλίμα των Χριστουγέννων να νιώθει άβολα, η Thasiba απαντάει πως «αγαπάω τις γιορτές, τα κάλαντα, τα μελομακάρονα, τα φώτα στους δρόμους και τον ξεχωριστό τρόπο που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα». 

Ελίνα Ξυδέα

Η Ελίνα είναι 18 χρονών, βουδίστρια. «Όταν ήμουν οκτώ ετών συνάντησα τον Λάμα Όλε Νύνταλ και τον 17ο Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε στην Ελλάδα. Εμπνεύστηκα από την παρουσία τους ως πραγματωμένοι γιόγκι και λίγο αργότερα άρχισα να χρησιμοποιώ τις μεθόδους, δηλαδή να κάνω διαλογισμό». Η Ελίνα, παρότι πιστεύει στο βουδισμό, δείχνει να αγαπάει το πνεύμα των Χριστουγέννων. «Αυτές τις μέρες νιώθω πολύ χαρούμενη γιατί είναι ημέρες αγάπης. Στο βουδισμό, άλλωστε, ο πυρήνας των διδασκαλιών και της άσκησης είναι η σοφία και η αγάπη ως ενεργό έλεος απέναντι σε όλα τα συναισθανόμενα όντα. Ο βουδισμός απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη φύση του πνεύματος, και είναι περισσότερο, θα έλεγε κανείς, η επιστήμη του πνεύματος παρά μια θρησκεία με τη στενή έννοια του όρου. Τις γιορτινές μέρες στολίζουμε για να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο, ανταλλάσσουμε δώρα μεταξύ μας και ως βουδιστές φροντίζουμε για τους συνανθρώπους μας και τους συγγενείς μας προσφέροντάς τους πράγματα που θα τους κάνουν ευτυχισμένους». 


Καρολίνα Β. Μιζάν

Καρολίνα Β. Μιζάν

Η Καρολίνα είναι 22 χρονών και κάθε χρόνο, παρότι προέρχεται από μία ελληνική εβραϊκή οικογένεια, περιμένει πώς και πώς να έρθει η περίφημη Κυριακή, κάπου στα μέσα Νοέμβρη, για να στολίσει το δικό της δέντρο με στολίδια που μαζεύει με την οικογένειά της τόσα χρόνια από διάφορα μέρη του κόσμου. «Τα Σαββατοκύριακα κοντά στις μέρες των εορτών πάντα καλούμε οικογενειακούς μας φίλους για φαγητό σε ένα τραπέζι στρωμένο με χριστουγεννιάτικες γεύσεις και χρώματα». Η μαμά της Καρολίνας είναι χριστιανή, οπότε κάποιες από αυτές τις παραδόσεις ακολουθούνται κατά κανόνα. «Ανήμερα των Χριστουγέννων, εγώ και η αδερφή μου πάντα θα κανονίσουμε μία έξοδο πιο ξεχωριστή από όλες τις υπόλοιπες. Για την Πρωτοχρονιά δε, δεν το συζητώ… Ούτως ή άλλως 31 Δεκεμβρίου παραμένει η μέρα που αλλάζει ο χρόνος ημερολογιακά για όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Παρότι εμείς έχουμε και τη δική μας θρησκευτική πρωτοχρονιά τον Σεπτέμβρη, την οποία πάντα γιορτάζουμε με οικογενειακή ευλάβεια και χαρά». Μια ακόμη σημαντική γιορτή που τυχαία πέφτει κοντά στα Χριστούγεννα είναι το Χανουκά. «Είναι όμορφη αυτή η συνύπαρξη του χριστουγεννιάτικου δέντρου δίπλα στη χανουκιά (εφτάφωτη λυχνία). Μου θυμίζει πώς είναι να είσαι εβραίος σε μία χώρα με πλειοψηφία το χριστιανισμό. Κάτω από το φως των λαμπιονιών του δέντρου και των κεριών της χανουκιάς κοιτάζω τη μαμά μου και τον μπαμπά μου και νιώθω τόσο χαρούμενη που έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια ανοιχτή, που συνδυάζει όλα τα έθιμα και που μου έμαθε να αγαπώ».