- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διανύουμε μια μακρά περίοδο κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η οποία γεννά εμπόδια και περιορισμούς για το παρόν και το μέλλον μας. Επειδή κάθε κρίση κάνει κύκλους, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή −στο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα− να ξεπεράσουμε και τα εμπόδια και τους περιορισμούς. Ερώτημα: αυτό ισχύει για όλους;
Σαφώς και όχι. Εκτός και αν διασφαλίσουμε ότι οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν θα είναι ίδιες για κάθε έναν από εμάς.
Εμπόδια λοιπόν. Μια λέξη που μας ακολουθεί στα περισσότερα βήματα της ζωής μας. Άλλα τα ξεπερνάμε και άλλα μας νικούν. Και αν όλους μας, τα εμπόδια μας δυσκολεύουν, αλήθεια έχουμε σκεφθεί ποτέ πόσο πιο δύσκολη είναι η ζωή των ανθρώπων με κάποιου είδους αναπηρία;
Διαφορετικότητα. Κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν. Και όμως. Εξακολουθούμε να ζούμε στην εποχή των διαχωρισμών και των διακρίσεων. Ηθελημένα ή μη.
Ευκαιρίες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Χωρίς να παραβλέπουμε τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί, τα άτομα με κάθε είδους αναπηρία εξακολουθούν να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.), υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν μια εμφανή ή μη εμφανή αναπηρία. Ο αριθμός αυτός υποδεικνύει τη σημασία των ανθρώπων με αναπηρία για την ελληνική κοινωνία. Το θέμα της προσβασιμότητας, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, αλλά και άλλους, όπως υπερήλικες με δυσκολία στη μετακίνηση, γονείς με συνοδεία βρεφικών αμαξιδίων ή εγκυμονούσες γυναίκες.
Η λέξη «κλειδί» στην κατοχύρωση των ίσων ευκαιριών, είναι η καθολική πρόσβαση. Η πρόσβαση σε όλους τους χώρους, στην πληροφόρηση, τη μάθηση, την εργασία, τα κοινωνικά δρώμενα.
Στόχος λοιπόν, είναι μια κοινωνία συνεκτική, όπου όλοι θα έχουμε ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε κάθε έκφανση της ζωής. Σε αυτή την κατεύθυνση, αξίζει να ξεχωρίσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία του TEDXAthens, μιας ομάδας νέων ανθρώπων με όραμα για αλλαγή. Μια πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και αρχή.
Ο θεσμός του TEDx Athens Salon επιστρέφει και για πρώτη φορά εκπέμπει από το ΚΠΙΣΝ θέτοντας αυτή τη φορά μία κοινωνική ερώτηση: Τι σημαίνει τελικά προσβασιμότητα; Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, από τις 17.30 έως τις 20.30 έξι ξεχωριστές ομιλίες θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτό που θεωρεί ο καθένας μας φυσικό περιβάλλον και να αγγίξουμε την πραγματική σημασία της προσβασιμότητας, στην καθημερινότητα και ολόκληρη τη ζωή μας.
Έξι ομιλίες και μια παράσταση από άτομα με αναπηρία θα αποτελέσουν εστία προβληματισμού, πηγή έμπνευσης για λύσεις, αλλά και έναυσμα για μια νέα προσέγγιση στο πάντοτε επίκαιρο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης των ανθρώπων με αναπηρία.
Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί από διερμηνείς χειλεανάγνωσης και εθελοντές που γνωρίζουν Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Ταυτόχρονα, θα διατίθενται αμαξίδια για όποιους το επιθυμούν και το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα υπάρχει σε Braille (σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών) και μεγαλογράμματη γραφή. Οι σκύλοι βοηθοί και οδηγοί θα είναι ευπρόσδεκτοι σε όλους τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού.
Το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, καθώς διαθέτει αναπηρικές θέσεις στάθμευσης στο ισόγειο του parking και αναπηρικές τουαλέτες.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Οι διαθέσιμες θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση σε live streaming με δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική, μέσα από το επίσημο κανάλι του TEDxAthens στο Youtube και την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι ομιλίες της εκδήλωσης θα ανέβουν σύντομα στο διαδίκτυο με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε τις ομιλίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.ted.com, www.tedxathens.com και https://blog.tedxathens.com ή να ακολουθήσετε το TEDxAthens στο Facebook και στο Twitter.