Ελλαδα

Ο φούρναρης της Κω κι η Ηλιαχτίδα της Λέσβου μας κάνουν περίφανους

Στις 5 υποψηφιότητες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών για το 2016 με θέμα τη μετανάστευση.

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετανάστευση: Ο φούρναρης της Κω κι η Ηλιαχτίδα της Λέσβου υποψήφιοι για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών για το 2016 της ΕΟΚΕ.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) προεπέλεξε 5 υποψηφιότητες από την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, καθώς και δύο από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του βραβείου της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών για το 2016 που έχει ως θέμα τη μετανάστευση.

Το φετινό βραβείο απευθύνεται σε άτομα και οργανώσεις που έχουν διακριθεί για το έργο που επιτελούν με μέλημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και την προαγωγή της ένταξής τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Δεδομένου ότι όλοι οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι είναι προσκεκλημένοι στην τελετή απονομής, το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της ΕΟΚΕ στις Βρυξέλλες.

Ο αριθμός ρεκόρ των 283 υποψηφιοτήτων για το φετινό βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΟΚΕ με θέμα τη μετανάστευση καταδεικνύει σαφώς ότι η μετανάστευση και η ένταξη των προσφύγων εξακολουθούν να αποτελούν πρωταρχικό πεδίο δράσης και ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών. Το βραβείο του 2016 θα επιβραβεύσει υποδειγματικές και δημιουργικές δράσεις που αποτελούν πηγή έμπνευσης και αντικατοπτρίζουν τη βέλτιστη έκφανση της ανθρώπινης αλληλεγγύης στην Ευρώπη, με πραγματικά τεκμηριωμένη επίδραση.

Ο κ. Διονύσης Αρβανιτάκης ψήνει καθημερινά πάνω από 100 κιλά ψωμί για τους πρόσφυγες στην Κω. Ο 77χρονος αρτοποιός φορτώνει το φρεσκοψημένο ψωμί στο φορτηγό του και το μοιράζει στους απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αποβιβάζονται καταμουσκεμένοι και εξουθενωμένοι στην Κω. Ο κ. Αρβανιτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που έσπευσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες που κατέφθαναν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα στο νησί. Η πράξη του ενέπνευσε συναδέλφους, συμπολίτες, ξενοδόχους και άλλους πολλούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο κ. Αρβανιτάκης γνωρίζει από στερήσεις· σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και μετανάστευσε στην Αυστραλία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το 1970, επέστρεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και εγκαταστάθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στην Κω, όπου έφτιαξαν τη δική τους επιχείρηση. Γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες; Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: μικρά παιδιά από τη Συρία ή το Αφγανιστάν δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker αναφέρθηκε στον κ. Αρβανιτάκη κατά την ομιλία που εκφώνησε για την «Κατάσταση της Ένωσης», στις 9 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές», τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους που αποτελούν πηγή έμπνευσης και κάνουν την Ευρώπη υπερήφανη για τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενσωμάτωσης που πρεσβεύει.

Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στη Λέσβο και συμβάλλει στην κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, των μεταναστών και των οικογενειών τους, με τη βοήθεια εθελοντών. Οι επαγγελματίες που στελεχώνουν τις δομές της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ παρέχουν κοινωνική, νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους στη θάλασσα, σε απαρηγόρητους γονείς, σε εξασθενημένους ανάπηρους ηλικιωμένους, σε ασυνόδευτους ανήλικους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Παρέχουν επίσης στους νεοαφιχθέντες ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους, καθώς και μαθήματα ελληνικών. Πρώτιστο μέλημα και βασικός στόχος της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ είναι η απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς και η εγκατάστασή τους στις τοπικές κοινότητες. Με αυτό το σκεπτικό, η εν λόγω οργάνωση εξασφαλίζει τη λειτουργία τοπικών ξενώνων και διαμερισμάτων, όπου οι πρόσφυγες μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα καθημερινή ρουτίνα, να κάνουν τα ψώνια τους, να μαγειρεύουν τα γεύματά τους, να συμμετέχουν σε τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες, να συγχρωτίζονται με τους ντόπιους και να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ενθαρρύνει τους μετανάστες να εργαστούν για την υλοποίηση των δράσεών της και να μοιραστούν την εμπειρία τους τόσο με τους νεοαφιχθέντες όσο και με τους ντόπιους. Μάλιστα, ορισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη βρει εργασία και έκαναν το πρώτο βήμα για μια νέα, ανεξάρτητη και κοινωνικά ενταγμένη ζωή στην Ελλάδα.

Οι άλλες τρεις προεπιλεγείσες υποψηφιότητες αφορούν:

  •  ένα πρωτοποριακό ουγγρικό σχέδιο για τη στήριξη των μεταναστών και τη διευκόλυνση της ένταξής τους στην κοινωνία·
  • ένα σχέδιο γερμανικής έμπνευσης που συνέβαλε στη διάσωση 5.000 ανθρώπων στη θάλασσα· και
  • ένα ισπανικό σχέδιο που κυριολεκτικά κάθισε χιλιάδες ντόπιους και μετανάστες στο ίδιο τραπέζι για να φάνε όλοι μαζί και να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ τους.