Ελλαδα

ΣτΕ: Λάθος ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές αλλά δεν θα επιστραφεί

Ποιες είναι οι τέσσερις περιοχές - παράνομος  ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330944-685261.jpg

Το Β´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του έκρινε ότι είναι παράνομος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Ως εκ τούτου είναι λάθος και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ στις εξής περιοχές: Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς ο προσδιορισμός έγινε οριζόντια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις "καθορίστηκαν συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας".

Ο προσδιορισμός έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε λήφθηκε υπ’ όψιν η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις αυτές περιοχές προκειμένου να καθοριστεί -σύμφωνα με αυτές και όπως προβλέπει το ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.