Ελλαδα

Παρακαλείστε να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα

Οι μικροκλοπές στο κέντρο της πόλης και όσα πρέπει να ξέρετε για τα κόλπα που χρησιμοποιούν

327786-677549.jpg
Αντώνης Χρυσουλάκης
ΤΕΥΧΟΣ 587
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327822-677665.jpg

«Παρακαλείστε να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείµενα». Αυτή η προειδοποίηση ακούγεται στο µετρό και στον ηλεκτρικό και όχι άδικα. Φυσικά, όµως, δεν µπορεί να ακουστεί το βράδυ που πάµε τη βόλτα µας στο κέντρο. Εκεί που αν κανείς δεν είναι προσεκτικός ή αφαιρεθεί, µπορεί να βρεθεί χωρίς το πορτοφόλι, την τσάντα ή το κινητό του. Λόγω της οικονοµικής εξαθλίωσης που επικρατεί, υπάρχει τροµακτική άνοδος της εγκληµατικότητας. Και το κέντρο θεωρείται ως «ο παράδεισος των πορτοφολάδων». 

Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, µέσα σε ένα βράδυ συµβαίνουν κατά µέσο όρο περί τις 70 µε 100 κλοπές. Όµως πάνω από τις µισές δεν δηλώνονται από τους πολίτες, γιατί εξαιτίας της µεγάλης αναµονής απογοητεύονται και δεν µπαίνουν καν στον κόπο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Η δήλωση µιας κλοπής συντάσσεται µε αριθµό πρωτοκόλλου 1052/3 αλλά καθώς η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι χρονοβόρα και τα αστυνοµικά τµήµατα της περιοχής υποστελεχωµένα, τα θύµατα µετατρέπουν από ανάγκη τις δηλώσεις τους σε 3005/4, που σηµαίνει απλή απώλεια και δεν χρειάζεται ποινική δίωξη. Από αυτές σχεδόν καµία δεν εξιχνιάζεται. 

Τα κόλπα

Η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, όπου βρίσκονται πολλά καταστήµατα διασκέδασης, αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία κίνησης των ελαφροχέρηδων. Συνήθως είναι δύο άτοµα, ο ένας κρατάει τσίλιες και ο άλλος αποσπά τα αντικείµενα. Τελευταία συνήθως είναι άντρας και γυναίκα που παριστάνουν το ζευγάρι και σχεδόν πάντα είναι καλοντυµένοι. 

  • Ο Μανώλης είναι σερβιτόρος σε µπαρ στην Καρύτση: «Συνήθως αυτούς που πάνε να κλέψουν τους καταλαβαίνω από την πρώτη στιγµή. Είναι δύο άτοµα και παραγγέλνουν µια µπίρα και για τους δύο ή ένα χυµό, έτσι ώστε να µπορούν να είναι και πιο κοντά στους πελάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθώ να τους διώξω όσο το δυνατόν πιο ήσυχα». Τον ρωτάω εάν του έχει δηµιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβληµα. «Όχι κάτι ιδιαίτερο. Πάντως αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο κόσµος δεν γνωρίζει. Μια φορά έσωσα την τσάντα µιας κοπέλας που την είχε αφήσει στο µπράτσο της καρέκλας. Ένας τύπος που µίλαγε στο κινητό τάχα ακριβώς από πίσω πήγε να την αρπάξει και µόλις τον πήρα είδηση τον έδιωξα. Εκείνη τη στιγµή πέρναγαν τυχαία δύο κοπέλες που είδαν το σκηνικό, χωρίς όµως οι ίδιες να ξέρουν τι είχε προηγηθεί, και άρχισαν να µου λένε ότι είµαι ρατσιστής και κάτι τέτοια σχετικά γιατί τύγχανε ο τύπος να είναι µετανάστης». Για αυτό προσοχή, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πάντα χρειάζεται να έχεις τα µάτια  σου δεκατέσσερα. Μια σωστή κίνηση είναι η τοποθέτηση της τσάντας σε κοντινό σηµείο που ελέγχεται εύκολα και να µην αφήνεις ποτέ το πορτοφόλι και το κινητό πάνω στην µπάρα ή στο τραπέζι. 
  • Άλλο ένα παλιό και κλασικό κόλπο είναι εκείνο µε το χαρτί. Προσποιούµενοι τους επαίτες κρατάνε ένα χαρτί µε δήθεν πληροφορίες για  τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν και το αφήνουν πάνω στο τραπέζι. Μόλις το χαρτί φύγει, µαζί του φεύγει και ό,τι άλλο έχουν καλύψει από κάτω. 

Παιδική εγκληματικότητα 

Ένα ανησυχητικό φαινόµενο το οποίο έχει παρατηρηθεί το τελευταίο εξάµηνο είναι η άνοδος των επιθέσεων ακόµα και πάνω στην πλατεία στο Μοναστηράκι. Το 98% των θυµάτων αφορά αποκλειστικά ανήλικους και κατά µέσο όρο τον µήνα αναφέρονται 7 συλλήψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται λόγος για συµµορίες ανηλίκων οι οποίες κάνουν ληστείες χρησιµοποιώντας  µαχαίρια και σουγιάδες. Τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν µε κλοπή κινητών και χρηµάτων. Συµβαίνουν κυρίως κατά τις βραδινές ώρες µετά το κλείσιµο των εµπορικών καταστηµάτων στην Ηφαίστου, στην Ερµού, καθώς και γύρω από την Ακρόπολη.  

Κίνδυνοι για το αμάξι

Το τελευταίο εξάµηνο έχει παρουσιαστεί µεγάλη αύξηση στο σπάσιµο των παραθύρων των αµαξιών και η κλοπή πραγµάτων από το εσωτερικό τους. Μόνο το 5% από τους δράστες συλλαµβάνεται και αυτό από τυχαία περιπολία. Πρέπει να αποφεύγεις το παρκάρισµα σε δρόµους που δεν έχουν επαρκή φωτισµό, αν και δύσκολο µε δεδοµένο το πρόβληµα στάθµευσης που επικρατεί στην περιοχή. Τέτοιοι δρόµοι είναι οι Ευριπίδου, Σωκράτους και Μενάνδρου. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνεις αντικείµενα αξίας σε κοινή θέα µέσα στο αµάξι. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.