Ελλαδα

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τη συνάντηση δικαστών - Τσίπρα: Εγείρει εύλογες υπόνοιες

Το σίριαλ με τη Δικαιοσύνη συνεχίζεται και προκαλεί ανησυχία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326845-675050.jpg
ΑΠΕ - ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, υπόνοιες, παρεμβάσεις από ενώσεις, συλλόγους, δηλώσεις πολιτικών και ατελείωτα σχόλια έχει προκαλέσει η συνάντηση Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς και η συζήτηση (μετά ταξίματος) για την σταθερότητα ή αύξηση των μισθών. 

Τελευταία προσθήκη είναι η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων αναφέρει ότι «Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν. Όμως, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη».

Και συνεχίζει ως εξής: «Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της  διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα. 

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

Η ανακοίνωση των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων

Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν δέχονται την κριτική που έγινε από κόμματα της αντιπιολίτευσης αλλά και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελλέων για την συζήτησή τους  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τους μισθούς τους.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι πρόεδροι του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζουν ότι πρώτιστο καθήκον τους είναι «η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88)».

Συνεπώς, όπως αναφέρουν, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημά τους, επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ’ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι τρεις πρόεδροι στράφηκαν και κατά ορισμένων κομμάτων, λέγοντας ότι η προσπάθειά τους «να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει».

Επίσης, απαντούν εμμέσως και σε όσους σχολίασαν αρνητικά τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι το Δικαστήριο έχει δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και πως καθήκον των δικαστών είναι να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας.

«Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της», συμπληρώνουν.

Καταλήγοντας, οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη». 

Να θυμήσουμε ότι η ΕΔΕ είχε παρέμβει λέγοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις είναι οι μόνες αρμόδιες για τα μισθολογικά των δικαστών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.