- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ισλάμ ή αλλιώς ο μεγαλύτερος φόβος σου
Συζήτηση με θέμα «Ρητορική μίσους και Ισλαμοφοβία» στο Free Thinking Zone
Κι εκεί που η Ευρώπη πίστευε ότι θα ξεπερνούσε όλα τα πιθανά προβλήματα, ανεπηρέαστη από τυχόν ζητήματα πολυπολιτισμικότητας ή εξωτερικών απειλών, η θρησκευτική διχόνοια έχει εδραιώσει προ πολλού τη θέση της ανάμεσα στους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου. Τα αριθμητικά δεδομένα λένε ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός πέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2004 κι από τότε κάθε ένας από εμάς γίνεται χρόνο με το χρόνο και περισσότερο ισλαμόφοβος.
Τα ποσοστά αυτών που διάκεινται θετικά απέναντι στους μουσουλμάνους μειώνονται προοδευτικά, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών μουσουλμάνων τα τελευταία χρόνια επιδεινώνουν την κατάσταση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, οι Μουσουλμάνοι έχουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το χαμηλότερο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής. Μόλις το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν πλήρως έναν Μουσουλμάνο συνάδελφο στον χώρο εργασίας και μόνο το 43% ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν τα ενήλικα παιδιά τους είχαν δεσμό με άτομο μουσουλμανικής θρησκείας.
Σαν καζάνι που βράζει, η Ευρώπη μοιάζει να βάλλεται από παντού με εσωτερικές κρίσεις που θρέφει εντός συνόρων και άλλες εξωτερικές που εισβάλουν απειλητικά. Προσφυγικό, μεταναστευτικό, ισλαμικός εξτρεμισμός, οικονομική κρίση, άνοδος ακροδεξιών-φασιστικών κομμάτων, κρούσματα βίας κατά θρησκευτικών μειονοτήτων είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που πρωταγωνιστούν στο δημόσιο διάλογο, με τα ΜΜΕ να δυσχεραίνουν παρά να ευνοούν τη δημιουργία ενός υγιούς και ειρηνικού κλίματος.
Συχνά το Ισλάμ βρίσκεται στα δελτία ειδήσεων όταν πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις, ο φόβος μεταδίδεται, οι πολίτες τρέμουν και ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος διστάζει στη θέα του χιτζάμπ και της μαντήλας. Με τις ψύχραιμες συζητήσεις για το θέμα της Ισλαμοφοβίας να σπανίζουν, η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου, γίνεται ιδανική αφορμή για στρέψουμε την προσοχή μας στην αναζωπύρωση του φαινομένου.
Κι ενώ μπορεί να πάρει πολλές μορφές, τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνήθως αποδίδονται στους μουσουλμάνους εκφράζονται κατά κύριο λόγο μέσω της ρητορικής μίσους εναντίον τους. Η συχνά αυθαίρετη σύνδεση μεταξύ του προσφυγικού ζητήματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν επιφέρει αύξηση του ισλαμοφοβικού λόγου στην πολιτική, στα ΜΜΕ και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας σε όλη την Ευρώπη, με πιο πρόσφατη εκδήλωση την απαγόρευση του μπουργκίνι στη Γαλλία. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η Ισλαμοφοβία εμφανίζει ισχυρά ερείσματα στα ΜΜΕ*, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εξάλλου αποτελούν πρόσφορους χώρους για την διάχυση της ρητορική μίσους, με τη μορφή ρατσιστικών σχολίων και λεκτικών επιθέσεων.
Πόσο συχνά γίνονται στόχοι ρητορικής μίσους οι Μουσουλμάνοι εντός και εκτός διαδικτύου λόγω του θρησκεύματός τους; Πώς αισθανόμαστε όταν βλέπουμε μια γυναίκα να φοράει μαντίλα στον δρόμο; Συμφωνούμε με την ανέγερση ενός επίσημα αναγνωρισμένου τζαμιού στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προκλήσεις που τίθενται από την αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν σε μια ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της μεταναστευτικής κοινότητας, ειδικών καθώς και του κοινού.
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - YouthnetHellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας NoHateSpeechMovement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free ThinkingZone, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα «Ρητορική μίσους και Ισλαμοφοβία» στο βιβλιοπωλείο free thinking zone. Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».
Στη συζήτηση αυτή συμμετέχουν ως ομιλητές οι:
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρ. Υπουργός. Δ/ντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων (DereeCollege)
YonousMuhammadi, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Ερευνητής Παντείου Πανεπιστημίου
Άννα Στάμου, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγεωργίου.
«Ισλαμοφοβία και Ρητορική Μίσους», Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, Free Thinking Zone, Σκουφά 64 & Γριβαίων, 21036 17461
Πληροφορίες
Η καμπάνια No Hate Speech Movement κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία πρωτοβουλία καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων στο διαδίκτυο, που ξεκίνησε το 2012 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κεντρική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελίσσεται παράλληλα με διαφορετικές εθνικές καμπάνιες, που υλοποιούνται από εταίρους, υποστηρικτές και ακτιβιστές σε 40 χώρες. Η εκστρατεία στην Ελλάδα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ο κύκλος συζητήσεων «Όχι στο μίσος, ναι στον διάλογο» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
*σελ. 203 της έκθεσης