- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στα Πανεπιστήμια μπορούν να πάνε και πάλι οι φοιτητές που έχουν διαγραφεί και να ζητήσουν την επανεγγραφή τους, καθώς με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ξηλώνεται σχεδόν στο σύνολό του ο νόμος Διαμαντοπούλου, που είχε ψηφιστεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το νομοσχέδιο Μπαλτά προβλέπει ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές που είχαν διαγραφεί από τα μητρώα των σχολών -και ανέρχονται σε περίπου 150.000 άτομα- μπορούν να επανεγγραφούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ, το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση εντός των ημερών προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει επίσης την «επιστροφή» των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, καθώς και την επαναφορά του ασύλου.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τώρα αρχίζει ο διάλογος για το σύνολο των αλλαγών, ωστόσο οι πρώτες «κινήσεις» περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα επαναφέρεται το άσυλο στα πανεπιστήμια, ενώ οι φοιτητές (σε ποσοστό 70%) θα συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ. Ο κ. Μπαλτάς θα δώσει διορία περίπου έναν χρόνο στους ήδη εκλεγμένους πρυτάνεις προκειμένου να γίνουν εκλογές με τον νέο νόμο δίνοντας δικαίωμα στους νυν πρυτάνεις να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.
Παράλληλα καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων ενώ μπορούν τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον υπουργό, να έχουν Συμβούλια γνωμοδοτικού χαρακτήρα που τα ίδια θα ορίζουν ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου των οικονομικών των ΑΕΙ.
Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι αυτή του τρόπου εκλογής των διευθυντών των σχολείων.
Ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι το άσυλο έχει ήδη παραβιαστεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρώντας ωστόσο ότι η υπόθεση θα εκτονωθεί.
Σε ό,τι αφορά στο άσυλο θα ξεκινήσει διάλογος για την έννοια του ασύλου. Διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει και για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος καθώς αυτό που ανακοινώθηκε είναι μεταβατικό.
Ο κ. Μπαλτάς ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και τα σχόλια περί κομματικών τοποθετήσεων είπε οτι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Για το θέμα της επιλογής διευθυντών στα σχολεία επικράτησε τελικά οτι θα γίνεται με κάποιο ποσοστό (33%) από τους υπόλοιπους διδάσκοντες ενώ ο υποψήφιος για να πάρει τη θέση πρέπει να συγκεντρώνει το 20% των ψήφων. Τα υπόλοιπα μοριοδοτούμενα προσόντα θα υπολογίζονται στο 66%.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου, που έκανε λόγο για «ταφόπλακα στην προσπάθεια που έγινε για την αναδιάρθρωση της παιδείας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με ιστορική συναίνεση». «Η καταστροφική αυτή πορεία εκτρέφει τον κομματισμό και την ανομία» τόνισε.
«Θα τα μελετήσουμε με την προσήκουσα προσοχή και στα πλαίσια έκτακτης συνόδου θα τοποθετηθούμε» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, την ώρα που πανεπιστημιακοί με διεθνές κύρος και εμπειρία σε κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των πτυχίων.