Ελλαδα

Κάν'το όπως αυτοί: Η Ελλάδα που σκέφτεται, παράγει και καινοτοµεί

Ο ∆ιονύσης Νικολάου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, µας µιλάει για το διαγωνισµό έρευνας-καινοτοµίας των ΣΕΒ-EUROBANK

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 381
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20398-45320.jpg

«Στη σύγχρονη οικονομία, η γνώση σε συνδυασµό µε την καινοτοµία και τη διά βίου εκπαίδευση αποτελούν το νέο συντελεστή παραγωγής. Η παραγωγή πτυχιούχων ανέργων εικονογραφεί την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού µας συστήµατος.

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτοµίας και της τεχνολογικής εξέλιξης προσκρούει στην κυρίαρχη ιδεοληψία κατά της επιχειρηµατικότητας, στην κρατικοδίαιτη αντίληψη που αποφεύγει το ρίσκο, στην ελλειµµατική σύνδεση των πανεπιστηµίων µε την παραγωγή, στο αποθαρρυντικό νοµικό πλαίσιο για τα κεφάλαια υψηλού επιχειρηµατικού κινδύνου, στην κυριαρχία ενός ανέµπνευστου κράτους απαρχαιωµένων δοµών. Η πραγµατική καινοτοµία στην Ελλάδα θα ήταν η δηµιουργία ενός νέου “οικοσυστήµατος” που θα έφερνε στο προσκήνιο όλους εκείνους που είναι ακόµη σε θέση να σκεφτούν, να εµπνευστούν, να τολµήσουν.

Η πραγµατική ελπίδα για έξοδο από την κρίση περιέχεται στην αλυσίδα: Παιδεία-έρευνα-καινοτοµία-επιχειρηµατικότητα. Γι’ αυτό χρειαζόµαστε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα “µπολιάσµατος” της Παιδείας µας µε το πνεύµα της σύγχρονης επιχειρηµατικότητας, προκειµένου το εκπαιδευτικό σύστηµα να επανασυνδεθεί οργανικά µε την καινοτοµία, την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Με το διαγωνισµό ΣΕΒ-EUROBANK φιλοδοξούµε στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάµεσα στους ακαδηµαϊκούς ερευνητές και τους φορείς της καινοτοµίας µε την ευρύτερη επιχειρηµατική κοινότητα. Στοχεύουµε στην ενθάρρυνση της έρευνας και παραγωγικής καινοτοµίας ως βασικής φιλοσοφίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας µας.

Ο διαγωνισµός έχει στόχο να αναδείξει την Ελλάδα της προοπτικής και της δηµιουργίας, την Ελλάδα που σκέφτεται, παράγει και καινοτοµεί. Τα αποτελέσµατα του διαγωνισµού ήταν εντυπωσιακά: υπεβλήθησαν πάνω από 300 προτάσεις και κάλυψαν ένα ευρύ φάσµα εφαρµογών σε πλήθος τοµέων, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, η ιατρική και φαρµακευτική έρευνα, οι εφαρµογές πληροφορικής, τα δοµικά υλικά και πολλά άλλα. Οι 300 υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από ένα σώµα διακεκριµένων επιστηµόνων υπό την εποπτεία και το συντονισµό του Επιστηµονικού Συµβουλίου και ήδη προκρίθηκαν οι 21 καλύτερες. Η τελική επιλογή των τεσσάρων καλύτερων και η βράβευσή τους έγινε σε ειδική εκδήλωση µε θέµα την “Εξωστρέφεια και Καινοτοµία” που οργανώσαµε στο τέλος Ιουνίου. Η µεγάλη επιτυχία του διαγωνισµού µάς έχει οδηγήσει στην απόφαση να τον επαναλάβουµε και σύντοµα θα κάνουµε τη σχετική προκήρυξη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.