Ελλαδα

Κάν’ το όπως αυτοί: Crazy Donkey

Mια Σαντορινιά µικροζυθοποιία

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 381
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Santorini Brewing Company, µε ετικέτα τον κίτρινο, τον κόκκινο και τον τρελό γάιδαρο. Η Σαντορινιά µικροζυθοποιία είναι η πολυεθνική ιδέα των Boban Κrunic (Σέρβος ζυθοποιός), Steve Daniel (Άγγλος οινέµπορος & home-brewer), Majda Anderson και Γιάννη Παρασκευόπουλου (οινολόγου/οινοπαραγωγού): «Ουσιαστικά η ιδέα ξεκίνησε από µια πολυπολιτισµική παρέα καλών φίλων που ζουν στο νησί πολλά χρόνια ή είναι συνδεδεµένοι µαζί του µε διάφορους τρόπους. Η βάση της ιδέας ήταν η επιθυµία εκµετάλλευσης ενός πολύ όµορφου χώρου (που τελικά παρέµεινε & ανεκµετάλλευτος!) και στη συνέχεια εξελίχθηκε γύρω από ένα απλό ερώτηµα: “Αν είσαστε ένας επισκέπτης στη Σαντορίνη και σας προτείνουν µία τοπική µπίρα, δεν θα µπείτε στο πειρασµό;”. Η απάντηση στο ερώτηµα υπήρξε πάντα µονοσήµαντη και ξεκάθαρη: “Μα... φυσικά, εννοείται!”. Οι περισσότερες δυσκολίες ξεπηδούσαν από το ιδιαίτερα πολύπλοκο καθεστώς αδειοδότησης, στο οποίο εµπλέκεται µία πληθώρα υπηρεσιών µε τρόπο σύνθετο και κάποιες φορές ακατάληπτο. Αρκεί να σας πω ότι χάσαµε ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο γιατί την άδεια διαθέσεως λυµάτων (λίγο καθαρό νερό...!), που την είχαν ήδη εγκρίνει η πολεοδοµία και το αρµόδιο γραφείο Υγείας, έπρεπε να την εγκρίνουν και η Εφορία Προϊστορικών Μνηµείων, η Εφορία Βυζαντινών Μνηµείων και η Εφορία Νεωτέρων Μνηµείων...! Έτσι ορίζει, για κάποιο λόγο, ο νόµος. Ευτυχώς οι υπάλληλοι των τοπικών αρµόδιων γραφείων στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρηµά µας. Τέλος καλό, όµως, όλα καλά...»

Η Santorini Brewing Company στεγάζεται στον παραδοσιακό οικισµό της ΜΕΣΑ ΓΩΝΙΑΣ, πάνω στον κεντρικό δρόµο πηγαίνοντας προς το Καµάρι. Είναι το µοναδικό ζυθοποιείο του νησιού (προσοχή στις αποµιµήσεις!) και φυσικά είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.