Ελλαδα

Κάν'το όπως αυτοί: Corallia Clusters Initiative

Ο καθηγητής Βασίλης Μακιός για την πρωτοβουλία Corallia

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 381
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20374-45254.jpg

Το Corallia είναι µια «Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηµατισµών». ∆εν κατάλαβες; ∆εν πειράζει, ίσως το πιο δύσκολο πράγµα για τους ανθρώπους του γυάλινου κτιρίου της οδού Σώρου 12 στο Μαρούσι είναι να εξηγήσουν τι κάνουν. Μόλις αφήσουν το µέχρι τώρα έργο τους να µιλήσει, όλα ξεκαθαρίζουν...

Το Corallia λειτουργεί ως facilitator, ως «διαµεσολαβητής». Σκέψου το σαν τον τύπο στις αµερικάνικες ταινίες που έχει τη λύση για τα πάντα λέγοντας «ξέρω έναν τύπο που ξέρει έναν τύπο κ.ο.κ.». Ο καθηγητής Βασίλης Μακιός και οι δόκτορες Jorge Sanchez και Νίκος Βογιατζής γύρω στο 2005-6 µελέτησαν διάφορα εργαλεία ανάπτυξης που θα µπορούσαν να εφαρµοστούν στην Ελλάδα, καταλήγοντας στο µοντέλο οικονοµικής περιφερειακής ανάπτυξης που λέγεται cluster. Έφτιαξαν ένα «οικοσύστηµα», ένα περιβάλλον συνεργασίας σε δυναµικούς κλάδους, όπως η µικροηλεκτρονική, που επιλέχθηκε πρωταρχικά. Με όραµα «να ξεπεράσουµε το σκόπελο µιας κουτσοµπολίστικης χώρας που εµποδίζει τα εξαίρετα µυαλά να αναδειχθούν», όπως λέει ο κ. Μακιός.

«Οι Έλληνες δεν συνεργάζονται. Εµείς τους βοηθήσαµε να ξεπεράσουν τους δισταγµούς, πηγαίνοντας αρχικά στην τότε κυβέρνηση και ζητώντας λίγα χρήµατα για να ξεκινήσουµε (από ευρωπαϊκά προγράµµατα κ.ά.), χωρίς φυσικά να είµαστε ένα καθετοποιηµένο κρατικό πρόγραµµα. Στην πρώτη µας φάση (µέχρι το 2008) θέσαµε τέσσερις δείκτες σε 13 εταιρείες µε τις οποίες ξεκινήσαµε. Κατοχύρωση πατέντας, προσανατολισµός στις εξαγωγές, αύξηση τζίρου, ανάπτυξη προσωπικού. Η λογική ήταν go/no go. Με όποιον ικανοποιούσε τους δείκτες, συνεχίσαµε στη δεύτερη φάση. Πια οι εταιρείες είχαν ξεπεράσει τις 50 και τις “υποχρεώσαµε” να καταθέσουν από κοινού µε τα πανεπιστήµια “έργα”».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Corallia Τζούλια Φωκά συµπληρώνει: «Βλέπουµε συνεχώς παιδιά να θέλουν να κάνουν πράγµατα, αλλά να µην ξέρουν – έχουµε επέµβει δραµατικά στα πανεπιστήµια κάνοντας του φοιτητές να σκέφτονται αλλιώς, πλέον έρχονται εκείνοι σε εµάς. Φέτος, π.χ., πάλι το Stanford µας ζήτησε 10 φοιτητές που έχουν κατασκευάσει κάποιο πρότυπο για να τους βάλει σε ένα bootcamp µε όλα τα έξοδα πληρωµένα και να εξελίξει τη δουλειά και τα προσόντα τους. Μόλις το ανεβάσαµε στο site είχαµε περίπου 1 view ανά 2 δευτερόλεπτα. Αυτά τα παιδιά, όταν γυρίζουν στην Ελλάδα, επαναστατούν στα δικά τους ιδρύµατα».

Η λειτουργία του Corallia είναι µια συνεχής κόντρα µε πατροπαράδοτα ελληνικά στερεότυπα. «Πρέπει να ξεφύγουµε από το ότι η µεγάλη βιοµηχανία είναι το ανάθεµα. Μπορεί να είναι εσύ, µετά από 10 χρόνια», επανέρχεται ο κ. Μακιός. «∆εν µε νοιάζει αν είµαστε τεχνοκράτες ή όχι. ∆εν έχουν σηµασία οι λέξεις. Εµάς µας ενδιαφέρει να αλλάξει η νοοτροπία των νέων ανθρώπων. Στην Ευρώπη, όχι µόνο στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να αποτύχεις. Αυτό είναι λάθος γιατί έτσι µας παίρνει γρήγορα η µπάλα της µιζέριας. ∆εν µας επηρεάζει η κακή συγκυρία της εποχής. Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια κι αν είσαι αξιόπιστος κανένας δεν ενδιαφέρεται για το διαβατήριό σου».

Το Corallia δεν είναι η «αθηναϊκή Silicon Valley», όπως λανθασµένα αποκαλείται. Είναι όµως ένα µέρος που πραγµατικά µειώνει τη µέχρι εκεί απόσταση. «∆εν θα βγάλουµε αµέσως εκατοµµυριούχους, αλλά µπορούµε να δηµιουργήσουµε σιγά σιγά κουλτούρα καινοτοµίας. Τα επόµενά µας clusters θα αφορούν τη space τεχνολογία (έχουµε ήδη ξεκινήσει) και το gaming, που έχει τροµερή δυναµική». corallia.org

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.