Ελλαδα

Ποια ένστικτα μάς ξύπνησαν οι πρόσφυγες

Συζήτηση για τη Ρητορική μίσους και την Ξενοφοβία στο Free Thinking Zone

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131418-298336.jpg

Νόμπελ ειρήνης ή βραβείο ξενοφοβίας; Πώς χειρίστηκε η Ελλάδα και η Ευρώπη την προσφυγική κρίση και τι ένστικτα ξύπνησε η ξαφνική άφιξη της Aνατολής στα ελληνικά παράλια;

Προτού μπει κανείς σε συζητήσεις κι αντιπαραθέσεις ας μιλήσουν οι αριθμοί: Για το 2015, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος τόσο μέσω σωματικών επιθέσεων όσο και λεκτικών επιθέσεων με έντονη έκφρασηπεριφρόνησης και απόρριψης προς το θύμα.

Το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone παρατηρεί κοινωνικά φαινόμενα και αντανακλαστικά και μιλά ανοιχτά. Γι’ αυτό οργανώνει την τρίτη κατά σειρά ανοιχτή συζήτηση γύρω από τον ρητορική μίσους και αυτή τη φορά επικεντρώνεται στην Ξενοφοβία. Την Τρίτη 21 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, οι συζητήσεις γύρω από το θέμα ζωντανεύουν, θέτουν ερωτήματα και εξετάζουν πως το προσφυγικό ζήτημα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει την ελληνική πραγματικότητα.

Free Thinking Zone, Ξενοφοβία, Ρητορική Μίσους

Παρατηρώντας την αρνητική φρασεολογία και τη ρητορική μίσους που αναζωπύρωσε η προσφυγική κρίση με στόχο τους πληθυσμούς που φτάνουν στην Ευρώπη, η συζήτηση γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα ακροδεξιά κινήματα με τη λαϊκίστική ρητορική εκμεταλλεύονται την κατάσταση, ενώ ανησυχητικές λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο με στόχο τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, εξακολουθούν να αναφέρονται σε αρκετές χώρες.

Παράλληλα, το προσφυγικό ζήτημα θέτει σοβαρές προκλήσεις σην έκφραση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων. Αποτελεί καθημερινό φαινόμενο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/-ριες να γίνονται στόχοι λεκτικών επιθέσεων με έντονα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται περαιτέρω.

Στο τραπέζι της κουβέντας μπαίνει επίσης η κριτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν το προσφυγικό ζήτημα, η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, η επιδίωξη μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης των μεταναστών στον δημόσιο χώρο και λόγο. Παράγοντες που, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν σημαντικά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους τόσο εντός όσο και εκτός Διαδικτύου.

Το Free Thinking Zone και το Ίδρυμα Μποδοσάκη θέτουν γι’ ακόμα μία φορά τα ερωτήματα και μας καλούν να συνομιλήσουμε. Πόσο συχνά απαντάται η ρητορική μίσους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες και ποιες μορφές παίρνει; Ποιες είναι οι προκλήσεις που τίθενται από την αύξηση των ροών των προσφύγων στη χώρα μας; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων ρατσιστικών λεκτικών επιθέσεων; Με ποιους τρόπους μπορούν οι ίδιοι οι μετανάστες-τριες και πρόσφυγες να γίνουν συμμέτοχοι στην καταπολέμηση του ρατσιστικού λόγου και της ξενοφοβίας;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν στο χώρο του Free Thinking Zone το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουνίου, σε μια ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της μεταναστευτικής κοινότητας, ειδικών και κοινού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες» σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - Youthnet Hellas. Ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, συζήτηση με θέμα «Ρητορική μίσους και Ξενοφοβία». Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».

Στη συζήτηση συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

  • Ahmed Moawia, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών 
  • Παναγιώτης Δημητράς, Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Συντονιστής του Racist Crimes Watch - Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων
  • Σπύρος Κουλοχέρης, Δικηγόρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
  • Φάνης Κόλλιας, Ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Solomon
  • Δώρα Βαγγή, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity

Συντονίζει η δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη.


Info:

Ρητορική μίσους και Ξενοφοβία, Τρίτη 21 Ιουνίου, 18.30, Free Thinking Zone, Σκουφά 64 και Γριβαίων, 2103617461

Η καμπάνια «No Hate Speech Movement» κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία πρωτοβουλία καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων στο διαδίκτυο, που ξεκίνησε το 2012 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κεντρική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελίσσεται παράλληλα με διαφορετικές εθνικές καμπάνιες, που υλοποιούνται από εταίρους, υποστηρικτές και ακτιβιστές σε 40 χώρες. Η εκστρατεία στην Ελλάδα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για δηλώσεις συμμετοχής ή εθελοντών: Free Thinking Zone, 2103617461

Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων.

H Κεντρική φωτογραφία ανήκει στην καμπάνια ευαισθητοποίησης της γερμανικής οργάνωσης προστασίας προσφύγων Stichting Vluchteling.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.