Ελλαδα

Να πώς μιλάνε οι διακινητές των μεταναστών

Αυθεντικοί διάλογοι με «Τσέχο», «Κινέζο», «καλώδια» κλπ κωδικούς 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Α. «Είμαστε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και μας έχουν πιάσει. Ή θα δώσουμε αποτυπώματα ή θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα».

«Πού σας πιάσανε, στο αεροδρόμιο ή στο αεροπλάνο;».

«Μόλις κατεβήκαμε από το αεροπλάνο. Υπήρχε έλεγχος κατευθείαν στην πύλη γιατί το αεροπλάνο έρχεται από την Ελλάδα. Στους υπόλοιπους δεν έκαναν τέτοιο έλεγχο».

«Να υποβάλεις αίτημα και μετά θα συνεχίσεις τον δρόμο σου για Βρετανία».

«Τσέχε, αν υποβάλω, να υποβάλω για ανθρωπιστικό ή άλλο άσυλο;».

«Πολιτικό, το ανθρωπιστικό είναι ταλαιπωρία».

(«Τσέχος» - «Χασάν», Βερολίνο).

Β. «Εγώ τους τα κανονίζω και είμαι μαζί τους στο αεροδρόμιο (...) Ήταν μια όταν πήγα να την ντύσω, μου είπε “όχι δεν βγάζω τον φερετζέ”. Εγώ της είπα “όποιος θέλει πολύ ισλάμ μένει εδώ”. Τελικά, δέχτηκε να ντυθεί».

(«Τσέχος» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για ενδυματολογικές πινελιές διακινούμενων μεταναστών, ώστε να μην κινούν υποψίες).

Γ. «Μισή ώρα νωρίτερα να είσαι κοντά στη σάλα σου. Πήγαινε σε οποιαδήποτε καφετέρια, κάτσε εκεί γιατί καμιά φορά υπάρχουν αστυνομικοί που γυρίζουν στις σάλες. Βγάλε κανένα βιβλίο ή κοίτα το ίντερνετ».

(«Τσέχος» - «Ουαλίντ» σε κάποιο αεροδρόμιο)

Δ. «Ακου, θέλω τεφτέρι αγγλικό με ημερομηνία γέννησης από ΄90 μέχρι ΄95»

«Άντρας ή γυναίκα;».

«Γυναίκα. Να μου απαντήσεις οπωσδήποτε».

(«Τσέχος» - «Χαντέλ». «Τεφτέρι» = διαβατήριο).

Ε. «Βρήκα καλώδιο γυναίκας αλβανικό και ένα ολλανδικό. Τα έφερε κάποιος και ζητούσε τρία κατοστάρικα. Του είπα ότι εγώ έχω μόνο 150».

(«Κινέζος» προς άγνωστο συνομιλητή. «Καλώδιο» = διαβατήριο).

Τους διαλόγους, που δημοσιεύει η σημερινή «Καθημερινή», κατέγραψαν σε διάφορες φάσεις της τρέχουσας χρονιάς αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών, στο πλαίσιο έρευνας για τη δράση του διεθνούς δικτύου διακίνησης μεταναστών και πλαστογράφησης διαβατηρίων- το οποίο εξάρθρωσε το «Αλλοδαπών» Αττικής, με τη συνδρομή της Europol.

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι της υπόθεσης οδηγήθηκαν χτες στον ανακριτή. Εφτά υπήκοοι Μπανγκλαντές αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, ενώ ο «Τσέχος», υπήκοος Σουδάν, 36 ετών, φερόμενος ως «εγκέφαλος» του δικτύου, κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο «Κινέζος» και άλλοι εφτά δεν απολογήθηκαν ακόμα.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ακόμα ότι τη δράση των υπηκόων Μπανγκλαντές που μετείχαν στο δίκτυο των πλαστογράφων - διακινητών την είχαν καταγγείλει ομοεθνείς τους με έγγραφο προς την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην ΕΛ.ΑΣ. και συσχετίστηκε με την ερευνώμενη υπόθεση.