- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια ενδιαφέρουσα σύγκριση δυο ανακοινώσεων της ΕΣΗΕΑ
Η αμήχανη στιγμή όπου η ΕΣΗΕΑ κόπτεται περισσότερο για τα «έξω» παρά για τα «μέσα»
Διαβάζω στο site της ΕΣΗΕΑ την επίσημη ανακοίνωση για την παρολίγον απαγόρευση, από πλευράς του γαλλικού κράτους, σε έναν γάλλο φωτορεπόρτερ να κάνει τη δουλειά του και να καλύψει μια διαδήλωση στη χώρα του ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Όπως είναι αναμενόμενο, διαβάζω για κατάφωρη παραβίαση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, για πρωτοφανή υπόθεση καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου, και φυσικά μύδρους εναντίον «όσων επιχειρούν με αυταρχικές και αναχρονιστικές μεθόδους, να καταστρατηγήσουν επαγγελματικά κεκτημένα δεκαετιών».
Αυτά σε ένα κείμενο τεσσάρων παραγράφων και 227 λέξεων.
Πάμε λοιπόν και στην περίπτωση της Ειδομένης, όπου αποκλείστηκε όχι ένας, αλλά ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του δημοσιογραφικού δυναμικού της χώρας εκτός από αυτούς που δουλεύουν στο κρατικό μέσο.
Στην περίπτωση όπου ξένοι δημοσιογράφοι τουίταραν ότι ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ στον καταυλισμό για να μη τους βρουν οι έλληνες αστυνομικοί που έχουν ξαμοληθεί και ψάχνουν ρεπόρτερ.
Still in #Idomeni hiding from Police. They are everywhere in Idomeni searching for Volunteers and Journalists pic.twitter.com/ISZihFU6KF
— Sophia (@kantorkina) May 24, 2016
«Η ενημέρωση δεν χρειάζεται την “προστασία” του Τόσκα» διαβάζω στον τίτλο και με περιέργεια πατάω να δω τι λέει.
Το κείμενο αριθμεί 6,5 ακριβώς αράδες σε ένα σύνολο 69 μόλις λέξεων.
Καμιά κατάφωρη παραβίαση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αυτή τη φορά, καμιά πρωτοφανής υπόθεση καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου.
Αφού στην μιάμιση πρώτη γραμμή σχολιάζει «Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη», περνάει αμέσως στους ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ που έχουν ΒΟΛΕΥΤΕΙ με την απαγόρευση αυτή και παίρνουν τα πλάνα έτοιμα από την ΕΡΤ.
Αυτό βρήκε να σχολιάσει η ΕΣΗΕΑ που η κυβέρνηση απαγόρευσε στους συναδέλφους τους να κάνουν τη δουλειά τους.
Κανένας μύδρος, καμιά φωνή, τίποτα. Μόνο ένα ψύχραιμο «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούμε με όλα αυτά» και «άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη».
Σαν τη σύζυγο που τη δέρνει ο άνδρας της και αφού κάτσει να τις φάει, σχολιάζει ψύχραιμα «εγώ πάντως έχω ξεκαθαρίσει ότι διαφωνώ με όλα αυτά».
Τόση ψυχραιμία.
Ορίστε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την περίπτωση στην Ειδομένη:
Η ενημέρωση δεν χρειάζεται την “προστασία” του Τόσκα
Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη.
Βέβαια, οι καναλάρχες έχουν βολευτεί να χρεώνεται τη μετάδοση η ΕΡΤ και να τους δίνει σε pool και δωρεάν την εικόνα.
Η ΕΣΗΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με όλα αυτά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Τόσκα, έχει επισημάνει ότι άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την περίπτωση του γάλλου φωτορεπόρτερ
Η εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Γαλλία απέτρεψε κατάφωρη παραβίαση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος
Μια πρωτοφανής υπόθεση καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου κατήγγειλαν οι δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές Ενώσεις της Γαλλίας (CGT-SNJ-CFDT) και μέλη της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ/EFJ).
Η Αστυνομία, σε εφαρμογή του νόμου έκτακτης ανάγκης, επέβαλε περιορισμούς στον φωτοειδησεογράφο Νnoman, μέλους της συλλογικότητας “Oeil”, ο οποίος εργάζεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Newzoulou”, αποτρέποντας τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων της 17ης Μαΐου. Οι κοινωνικοί φορείς κάλεσαν τους εργαζόμενους της χώρας, να συμμετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, που, παρά τις αντιδράσεις, η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει.
Όπως μας ενημέρωσε ο συνάδελφος P. Kamenka, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδικάτου δημοσιογράφων SNJ, η γαλλική δικαιοσύνη έσπευσε να δικαιώσει τον φωτοειδησεογράφο αίροντας κάθε περιορισμό, που του είχαν επιβληθεί και υποχρεώνοντας το γαλλικό δημόσιο, να του καταβάλλει 500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Ο συνάδελφος κάλυψε τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του νόμου “El Khomri”.
Οι συντονισμένες ενέργειες των γαλλικών δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών Ενώσεων της Γαλλίας (CGT-SNJ-CFDT), είχαν άμεση ανταπόκριση στην κοινή γνώμη και συνετέλεσαν στην αποτροπή απρόβλεπτων συνεπειών στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και της ελευθερίας του Τύπου, στην καρδιά της Ευρώπης. Για μια ακόμη φορά η εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Γαλλίας, έδωσε μια ηχηρή και παραδειγματική απάντηση προς όλους όσους επιχειρούν με αυταρχικές και αναχρονιστικές μεθόδους, να καταστρατηγήσουν επαγγελματικά κεκτημένα δεκαετιών.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ