- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αυτοψία στο «κουφάρι» του πλοίου «Παναγιώτης» που στολίζει την ξακουστή παραλία του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται το πλοίο, που διαφημίζει όχι μόνο τη Ζάκυνθο αλλά και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη μελέτη γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ζακυνθίων με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και όπως έγινε γνωστό, στις 17 Μαΐου, ο καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης και Προστασίας κ. Καρύδης μαζί με ειδικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί την ακτή του Ναυαγίου και θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το διάσημο πλοίο της Ζακύνθου.
Η συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης» είναι αναγκαία, ώστε να διατηρηθεί καθώς από τη μέρα του ναυαγίου του στην πολύ όμορφη παραλία της Ζακύνθου κανένας φορέας δεν έχει επέμβει, ώστε αυτό που «δημιούργησε» απλόχερα η φύση, για τη Ζάκυνθο και την Ελλάδα, να συνεχίσει να υπάρχει.
Ποιος είναι ο «Παναγιώτης»
Το ναυάγιο έγινε το 1980, όταν το πλοίο «Παναγιώτης», το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαντολλογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του και κατ' επέκταση και στον τουρισμό του νησιού.
Ωστόσο, μόλις ελάχιστο καιρό μετά η παραλία μεταμορφώθηκε σε πόλο έλξης για τουρίστες, εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου και αφιερώματα για την ομορφιά της Ελλάδας σε ξένα ΜΜΕ έχουν σχεδόν πάντα φωτογραφίες από το «Ναυάγιο».
Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο διά θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Χάρη στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται και διάφορα events σε σχέση με τα extreme sports.
Η δικαστική διαμάχη, η εμπλοκή της Εκκλησίας και ο Εμίρης του Κατάρ
Η περιοχή πλέον, θεωρείται ένα τουριστικό και περιβαλλοντολογικό φιλέτο. Μάλιστα, για την έκταση 15.000 στρεμμάτων γύρω από αυτή ερίζουν πολλοί ιδιοκτήτες.
Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014, έγινε γνωστό πως οι κληρονόμοι μιας παλιάς οικογένειας από το νησί μεταβίβασαν την εν λόγω έκταση σε εταιρεία η οποία φέρεται να σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες του Εμίρη του Κατάρ, προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Όμως, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ο δήμος Ζακύνθου και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατέθεσαν αγωγή, προκειμένου να κηρυχθεί άκυρη η αγοραπωλησία, καθώς όπως καταγγέλλουν, στην πωληθείσα έκταση υπάρχουν, όπως καταγγέλθηκε, δημόσιοι δρόμοι, ιδιωτικές εκτάσεις, γη που ανήκει στην Εκκλησία, μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αναδασωτέες εκτάσεις κλπ.