- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Συνέντευξη Τύπου σε ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ παραχώρησε ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων CITY PLAZA το πρωί της Μεγάλης Τρίτης . Εκπρόσωποι των αλληλέγγυων και πρώην εργαζόμενοι του ξενοδοχείου απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και τοποθετήθηκαν για τα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας τους.
Πρώτος μίλησε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για την Ευρώπη καθώς κλείνουν 79 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα. Μετά από 79 χρόνια βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο. Στο σημείο που πρέπει να οργανωθούμε και να προφυλάξουμε την ήπειρό μας από το να πέσει ξανά στο σκοτάδι. Στην ελληνική κοινωνία, με άξονα το προσφυγικό έχουν κινητοποιηθεί δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις. Η μία είναι η δύναμη του ρατσισμού, των κλειστών συνόρων και της ρατσιστικής και ντροπιαστικής συμφωνίας για την Ευρώπη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άλλη είναι η δύναμη της αλληλεγγύης των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν βοηθήσει τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες καταγράφεται στη δύναμη της αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο στα λόγια και τις θέσεις που εκφράζουμε. Άλλωστε, η δράση παράγει τη θεωρία μας και γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατο να κοιμόμαστε σε κρεβάτια την ώρα που παιδιά κοιμούνται στο δρόμο. Για το λόγο αυτό και μετά τις δράσεις που είχαμε ως πρωτοβουλία για περισσότερο από δύο μήνες, προχωρήσαμε στην κατάληψη του ξενοδοχείου, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο τα τελευταία έξι χρόνια μετά την πτώχευση της εταιρείας που το διαχειριζόταν. Μετά την κατάληψη ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου. Καλούμε κάθε άνθρωπο που έχει ασκήσει κακόπιστη κριτική να σκεφτεί ότι παιδιά που μέχρι πριν τέσσερις μήνες κοιμόντουσαν στο δρόμο ή στα τσιμέντα του λιμανιού, τώρα κοιμούνται σε κρεβάτι και παίζουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο».
Ο κ. Ανδρουλιδάκης διευκρίνισε ότι φιλοξενούνται 143 άτομα από τη Συρία, το Κουρδιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους βρίσκονται 77 ανήλικα παιδιά, 38 γυναίκες και 28 άντρες. Στον χώρο στεγάζονται 9 μονογονεϊκές οικογένειες και 8 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ηλικιών 15-17 ετών. Επίσης, βρίσκονται 3 έγκυες γυναίκες και 2 παιδιά ΑΜΕΑ. Αύριο θα υποδεχθούμε ακόμη 15 οικογένειες κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράν. «Από την Παρασκευή το πρωί υπήρξε γενική καθαριότητα στο κτίριο και απολύμανση, ενώ γεμίσαμε και δεκάδες πυροσβεστήρες στο χώρο. Καθαρίστηκαν 66 δωμάτια, λειτουργεί κουζίνα, χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά και ιατρείο. Για όλες τις δουλειές που απαιτούνται, αλληλέγγυοι και πρόσφυγες εργαζόμαστε πάντα μαζί», συμπλήρωσε.
Η Επιτροπή Εργαζομένων του ξενοδοχείου διάβασε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη σχέση του εγχειρήματος με τους θεσμούς του κράτους, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας απάντησαν: «Η Πρωτοβουλία δε δέχεται χρήματα από το κράτος, την εκκλησία και ιδιωτικές εταιρείες. Χρηματοδοτούμαστε μόνο από δωρεές και από εκδηλώσεις που γίνονται. Το κράτος και η πρωτοβουλία δεν τέμνονται πουθενά και δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά. Αν για το κράτος είναι νόμιμο το να κοιμούνται οι πρόσφυγες στις πλατείες και παράνομο να κοιμούνται σε ένα ξενοδοχείο, τότε ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο εμείς επιλέγουμε το δίκαιο. Δεν υποκαθιστούμε το κράτος, δεν κάνουμε τη δουλειά του. Είμαστε το κίνημα αλληλεγγύης και απαιτούμε από το κράτος να κάνει τη δουλειά του αναφορικά με τους πρόσφυγες. Αλλά ακόμα και αν την κάνει θα συνεχίσουμε να είμαστε το κίνημα αλληλεγγύης με δράση στους δρόμους, στα συνδικάτα, στις γειτονιές και θα επιδιώκουμε τη συνύπαρξη ντόπιων και προσφύγων».
Τέλος, στην ερώτηση αν οι πρόσφυγες έχουν επίγνωση των νομικών κινδύνων καθώς διαμένουν σε ένα υπό κατάληψη χώρο, οι αλληλέγγυοι απάντηση: «Προφανώς και γνωρίζουν όλοι. Όμως οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επιλογής δεν είναι τίποτα μπροστά στον κίνδυνο να κοιμάσαι στις πλατείες, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, έχοντας τον φόβο της αστυνομίας και των φασιστών».
Φωτογραφία: Πηγή, solidarity2refugees.gr