Ελλαδα

Οι πολίτες οραματίζονται την Αθήνα αλλιώς

Το «Έργο: Αθήνα 2020» είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις προτάσεις των πολιτών για μια καλύτερη ζωή στην πόλη

Ηρώ Παρτσακουλάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων έγινε και οι πολίτες μίλησαν. Το «Έργο: Αθήνα 2020» σχεδιάστηκε συμμετοχικά, από κοινού δηλαδή με πολίτες, φορείς και οργανώσεις της πόλης. Τα πρώτα αποτελέσματα και αιτήματα των πολιτών είναι γεγονός και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ανοιχτής online διαβούλευσης μεγάλη.

Οι 1.350 δημότες και φορείς που κατέθεσαν τις απόψεις τους μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 20 Μαρτίου φαίνεται να συμφωνούν με τη, μέχρι στιγμής, διάρθρωση της στρατηγικής του προγράμματος σε ποσοστό 87%. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, τοποθετήθηκαν με σχόλια και κατέθεσαν τις προτάσεις τους αναφορικά με τέσσερις βασικούς άξονες δράσης: Αστική Αναζωογόνηση, Οικονομική Ανάπτυξη, Κοινωνική Συνοχή και Ένταξη και Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Περιβάλλοντος.

image

Άλλη μία ανοιχτή συζήτηση του Δήμου Αθηναίων με πολίτες και φορείς στην Πρώτη Διάσκεψη για την Αθήνα

Η ανάπλαση είναι το κύριο μέλημα των κατοίκων της Αθήνας, οι οποίοι τονίζουν ότι οι μελλοντικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιαστούν κυρίως σε περιοχές αμιγούς κατοικίας και μικτών χρήσεων. Οι προτάσεις αφορούν κυρίως έργα φωτισμών, πεζοδρομήσεων, αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και αύλιων χώρων, καθώς και αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας. Υπήρξαν και συγκεκριμένες αναφορές στο γήπεδο του ΠΑΟ, το αμαξοστάσιο ΗΛΠΑΠ και το Σταθμό Λαρίσης.

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποια είναι η βασικότερη ανάγκη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και πρέπει να στηριχθεί από το Δήμο;» Η απάντηση; Το 37% θεωρεί αναγκαία τη διαμόρφωση επιχειρηματικής κουλτούρας, ενώ η χρηματοδότηση έρχεται δεύτερη. Ακολουθούν εξωστρέφεια, στήριξη δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων από κοινού με προγράμματα κινητικότητας νέων και εύρεσης εργασίας.

Οι κάτοικοι της Αθήνας κατέθεσαν επίσης προτάσεις για τη διαχείριση της φτώχειας. Ζητούν διαχείριση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ προτείνουν ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της κοινωνικής εργασίας ανέργων, εξαρτημένων και άλλων ευπαθών ομάδων.

image

Όσο για την ποιότητα της ζωής στην πρωτεύουσα, τα αιτήματα πολλά. Το αστικό τοπίο δε φαίνεται να ικανοποιεί τους περισσότερους Αθηναίους, που ζητούν καταρχήν βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων και αύξηση πρασίνου σε ποσοστό 37% και 23% αντίστοιχα. Ακούστηκαν και προτάσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες δημοσίων κτιρίων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το ποδήλατο περνά μπροστά και προωθείται η χρήση του, έναντι των ΙΧ, στα οποία ζητήθηκε να επιβληθούν περιορισμοί. Μεταξύ άλλων, οι πολίτες οραματίζονται την Αθήνα σαν «έξυπνη πόλη» όσον αφορά τις δημόσιες μεταφορές και προσβλέπουν σε μείωση των ρύπων και χρήση έξυπνων τεχνολογιών.

image

Το «Έργο: Αθήνα 2020» εστιάζει στην ανάδειξη της πρωτεύουσας σε ελκυστικό προορισμό για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρηματίες, αλλά και επενδυτές. Με αυτό τον τρόπο, στοχεύει στην αποφασιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών και αστικών προβλημάτων της Αθήνας και στην ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής φυσιογνωμίας της. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, που αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αναλύει την υφιστάμενη δημογραφική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάσταση της πόλης, εντοπίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της, καθώς και τις μελλοντικές ευκαιρίες, δυνατότητες και προκλήσεις.

Τα συμπεράσματα της Διαβούλευσης για το ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Έργο: Αθήνα 2020» παρουσιάστηκαν από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο. Την προσπάθεια αυτή χαιρέτησαν ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Αργύρης Περουλάκης.

Όλοι οι φορείς διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι για άμεση υλοποίηση πολλών έργων που έχουν σχεδιάσει έως το τέλος του 2016.

image

Όπως είπε ο κ. Καμίνης, «ο Δήμος σχεδίασε κατά τη δύσκολη περίοδο 2012-2015 το πρώτο Έργο: Αθήνα» που αποτελεί, τελικά, την πρώτη το Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην Ελλάδα. Ορίστηκε Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, η εταιρεία ανάπτυξης και τουριστικής προβολής του δήμου μας η ΕΑΤΑ ΑΕ. Δημιουργήθηκε η Διεύθυνση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.), που κρίθηκε επαρκής για τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών».

Μέσω της ΕΑΤΑ και του ΕΦΔ, ο Δήμος σχεδίασε 64 έργα, 49 έργα υλοποιήθηκαν από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ τα υπόλοιπα 15 αποτελούν τη βάση για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τώρα, πρόσθεσε ο Δήμαρχος, «έχουμε ήδη έτοιμο το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έχουμε ήδη έτοιμη την 2η ΟΧΕ - “Έργο: Αθήνα 2020”. Διασφαλίζουμε την αποτελεσματική απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε το πλάνο. Πρέπει να φύγουμε προς τα εμπρός, μαζί. Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει».

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «η στρατηγική της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, προκειμένου να επιλέξουν οι πολίτες την Αθήνα ως τόπο κατοικίας. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της Αθήνας σε ελκυστικό προορισμό για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρηματίες και επενδυτές».

Τόνισε επίσης πως ο Δήμος Αθηναίων, «ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, έχοντας αποκτήσει εργαλεία και τεχνογνωσία, κάνει περισσότερα από όσα αυστηρά αναλογούν στις αρμοδιότητές του», αναφέροντας ότι βάσει του επείγοντος χαρακτήρα των ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, ο Δήμος Αθηναίων ο δραστηριοποιείται ενεργά στη διαχείρισή του.

«Στο συνολικό μας σχεδιασμό, η προσφυγική κρίση αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα. Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων λειτούργησε προληπτικά και αποτελεσματικά, ξεπερνώντας με δράσεις και πρωτοβουλίες, το βαθμό των αρμοδιοτήτων. Συνεργαζόμενος με την κεντρική κυβέρνηση αλλά και με άλλους δήμους, επιδιώκοντας και συμμετέχοντας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο για το ζήτημα» ανέφερε ο κύριος Καμίνης.

image

Ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μην επαναληφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος με τα ποσοστά υπερδέσμευσης».

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η υλοποίηση των έργων πρέπει να γίνει με γνώμονα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με προτεραιότητα την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.

αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου, διαβεβαίωσε τον Δήμο Αθηναίων ότι «θα βρει αρωγό και σύμμαχο την Περιφέρεια» και εξέφρασε την ικανοποίησή της που η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πολυεπίπεδη συνεργασία, στην αξιοποίηση των πόρων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

image

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Αργύρης Περουλάκης τόνισε ότι «ο Δήμος Αθηναίων έχει πείσει την Επιτροπή για την αξιοπιστία του, για τη συνεχή αναζήτηση λύσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων, καθώς μιλά και με άλλες μητροπολιτικές πόλεις και αντιμετωπίζει τη διαβούλευση με συστηματικότητα».

Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης ώστε αυτά να είναι εμφανή στους πολίτες και προέτρεψε τις αρχές να αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ αποτελεσματικά, «σαν να πρόκειται για την τελευταία ενίσχυση που λαμβάνουν».

Περισσότερες πληροφορίες για το «Έργο: Αθήνα 2020» εδώ.