Ελλαδα

Με τις παρελάσεις κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του «Όχι»

Τι είπαν οι εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Κύριο χαρακτηριστικό των φετινών παρελάσεων η απουσία των γνωστών κάγκελων μπροστά από τους επίσημους και τα πιο χαλαρά μέτρα ασφαλείας, που επέτρεψαν στους πολίτες να τις παρακολουθήσουν.

Η στρατιωτική παρέλαση έγινε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε σε αρραγή ενότητα ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι. «Το παλλαϊκό "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις για τον τόπο και τον λαό μας. Πρωτίστως δε μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία, και η δίδυμη αδελφή της η ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς τη συλλογική μας συνείδηση, της οποίας βασικά συστατικά είναι η παιδεία και το θάρρος» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Μ’ αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως δε να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Παρών» στη στρατιωτική παρέλαση και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι «στείλαμε μήνυμα εθνικής κυριαρχίας, αποδεικνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή». Αναφερόμενος στη για πρώτη φορά συμμετοχή στην παρέλαση αναπήρων πολέμου στην Κύπρο το 1974 ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ελληνικού κράτους που δεν τους είχε αποδώσει τις αναγκαίες τιμές τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, «το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού, κατά του πολέμου», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Παράλληλα, χαρακτήρισε το μήνυμα της επετείου «επίκαιρο», καθώς «χιλιάδες πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στα παιδιά που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει μια παιδεία που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Διότι μόνο με ελευθερία και με αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη».

Στα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις στάθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος: «Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάνουμε τις εθνικές μας επετείους χωρίς επεισόδια. Και αυτό γιατί όσοι τα προκαλούσαν τώρα πια είναι πλειοψηφία», είπε ο κ. Λοβερδος.

Ο Βασίλης Λεβέντης σημείωσε ότι «απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα. Τότε είπαμε όχι στο φασισμό, τώρα πρέπει να πούμε ναι στο ευρώ, ναι στην Ευρώπη, ναι στις μεταρρυθμίσεις».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε: «Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα είναι και πάλι σήμερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στις Σέρρες παρέστη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση: «Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, θέλουμε να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τους ήρωες όλους εκείνους που πότισαν τη γη μας με το αίμα τους, για να μείνει η Ελλάδα ελεύθερη. Οι εχθροί είχαν μια πολύ μεγάλη υλική υπεροχή, αλλά οι Έλληνες είχαν σθένος, είχαν ήθος και πάλευαν για την ελευθερία. Από εδώ, από τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στέλνουμε το μήνυμα, ότι όλοι μαζί οι Έλληνες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, παρά τη μεγάλη κρίση που υπάρχει, ενωμένοι, υπηρετώντας πανανθρώπινες αρχές και αξίες, θα έχουμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας. Ενωμένοι θα πετύχουμε να βγούμε από την κρίση».