Ελλαδα

Σταμάτα να παρκάρεις όπου γουστάρεις

Μια συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Αντώνη Καφετζόπουλο

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 543
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111354-247946.jpg

Η Δημοτική Αστυνομία επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από δύο χρόνια. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της; Έμφαση θα δοθεί στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου που έχει καταληφθεί. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε ράμπες αναπήρων, πεζοδρόμια και πεζόδρομους, τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα, λιανικό εμπόριο. Στόχος είναι να στηριχτεί η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, η Αθήνα να γίνει πιο άδεια από αυτοκίνητα και πιο γεμάτη από πεζούς. Θα μεροληπτούμε υπέρ των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, υπέρ της μητέρας που σέρνει το καροτσάκι με το παιδί της, υπέρ των πεζών, των ποδηλάτων.


Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας;

Αυτές που ήταν και παλαιότερα. Δηλαδή, όλος ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), με έμφαση όπως σας είπα στο δημόσιο χώρο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο δημοτικός αστυνομικός έχει το δικαίωμα από το νόμο να βεβαιώσει και οποιαδήποτε άλλη παράβαση του ΚΟΚ. Επίσης, ο έλεγχος της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο δημόσιος χώρος που καταλαμβάνουν. Μια καφετέρια, για παράδειγμα, στην άδειά της έχει έναν αριθμό τετραγωνικών μέτρων όπου μπορεί να τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα. Ο χώρος αυτός θα ελέγχεται. Ακόμη, θα πρέπει να μπουν ή, πιο σωστά, να τηρούνται οι κανόνες τροφοδοσίας των καταστημάτων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, να σταματάει ένα φορτηγάκι στην Κολοκοτρώνη και να λέει ο οδηγός του «μισό λεπτό ρε παιδιά, να ξεφορτώσω» και από πίσω να σχηματίζεται ουρά μισού χιλιομέτρου δεν μπορεί να συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε να διαταράξουμε τη ζωή κανενός ούτε να επιβαρύνουμε την ήδη επιβαρημένη οικονομική κατάσταση των πολιτών, όμως η πόλη πρέπει να γίνει βιώσιμη και ο δημόσιος χώρος να απελευθερωθεί.

Με το παρκάρισμα τι ακριβώς θα γίνει;

Στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης θα επανέλθουν οι κάρτες. Στα άλλα σημεία ό,τι ισχύει από τον ΚΟΚ.

Μιας και μιλήσατε για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα υπάρξει θέμα και με το κάπνισμα;

Αισθάνομαι αμήχανα ως καπνιστής. Δεν είναι πρώτη προτεραιότητα αλλά σίγουρα μέσα στο 2016 θα επιχειρήσουμε να μπει τάξη στο ζήτημα. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της εφαρμογής του. Καταλαβαίνω τη δυσκολία, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε αναίσθητοι και αδιάφοροι.

Με το παρεμπόριο τι θα γίνει;

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση με τους πάντες. Ο έλεγχος του παρεμπορίου θα πρέπει να αρχίζει από τα τελωνεία, στόχος μας δεν μπορεί να είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, οι μικροπωλητές. Υπάρχει όμως και το λιανικό εμπόριο. Στην Αποστόλου Παύλου κάθε μέρα γίνεται ένα άτυπο παζάρι. Στο Μοναστηράκι τα Σαββατοκύριακα δίπλα στους παραδοσιακούς παλαιοπώλες έρχονται και οι περιστασιακοί. Δεν λέω ότι θέλουμε να τους διώξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όμως θα πρέπει να υπάρχει μία τάξη και ο πολίτης να μπορεί να περπατήσει.

Λέτε ότι η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου είναι η προτεραιότητά σας. Μιλάτε για το κέντρο της πόλης;

Όχι, υπάρχουν και άλλα σημεία, έξω από το κέντρο, στα οποία η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η Φωκίωνος Νέγρη, τα Πετράλωνα, το Γκάζι και αλλού. Αλλά και το κέντρο. Στην Ερμού βλέπεις αυτοκίνητα να ανεβοκατεβαίνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα. Φαίνεται σε όλους, νομίζω, η διαφορά της τελευταίας διετίας όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία. Πριν δεν επικρατούσε τέτοιο χάος.

Πόσοι θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί; Εξηγήστε μας λίγο τον τρόπο με τον οποίο επανέρχονται.

Πριν οι δημοτικοί αστυνομικοί ήταν περίπου 1.050 και τώρα θα είναι 391. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θέλοντας να πείσει τους δανειστές ότι θα εξοικονομηθούν πόροι, είπε ότι ανάμεσα στους άλλους θα απολύσει και τους δημοτικούς αστυνομικούς. Κανείς, όμως, δεν απολύθηκε. Κάποιοι πήγαν στην Αστυνομία, κάποιοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως φρουροί σε φυλακές και οι πιο άτυχοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα, παίρνοντας τα τελευταία δύο χρόνια το 75% του μισθού τους. Στη συνέχεια, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε το δικαίωμα σε όσους ήθελαν, να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία, εκτός εκείνων που πλέον εργάζονται στις φυλακές. Κάτι που κατά την άποψή μου είναι απλώς άδικο γιατί δεν γίνεται να κάνεις τα χαρτιά σου πριν 8 χρόνια για να προσληφθείς στη Δημοτική Αστυνομία και στην πορεία να είσαι φρουρός σε φυλακή. Θα τους ήθελα πίσω αυτούς τους ανθρώπους.

Με τα πρόστιμα θα αυξηθούν και τα έσοδα του δήμου. Υπάρχει πρόβλεψη κάποια από αυτά τα έσοδα να διατεθούν για τη βιώσιμη κινητικότητα, για τα πεζοδρόμια, το φωτισμό κ.λπ.;

Έχω ήδη ζητήσει ένα ποσοστό από τα πρόστιμα που θα εισπράττονται να ανακυκλώνεται υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη και του εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος δεν είναι τα έσοδα, είναι ο δημόσιος χώρος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.