Ελλαδα

Ιερά Σύνοδος: «Ανεύθυνα» τα περί προνομιακών capital controls για την Εκκλησία

Αυξήθηκε το όριο αναλήψεως από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ανεύθυνα» χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος τα δημοσιεύματα κατά τα οποία δήθεν «η Εκκλησία (συλλήβδην) εξαιρέθηκε προνομιακά από τους περιορισμούς αναλήψεως μετρητών και κίνησης κεφαλαίων (capital controls), σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες». Ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» αναφέρει ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τις 25 Σεπτεμβρίου επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών για τις Μητροπόλεις έως του ποσού των 10.000 ευρώ και για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως 20.000 μηνιαίως.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο η Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών) της 25.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2100) δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα. Η Εκκλησία εξηγεί ότι η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα (εφημέριους, μοναχούς, Μητροπολίτες κ.λπ.) ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (στον κεντρικό φορέα της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ως νομικό πρόσωπο, στις Ι. Μονές κ.λπ.).

Όσο για την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι η αιτία πίσω από αυτή την απόφαση ήταν η «ώς σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ώς σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης και η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων», υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένα δημοσιεύματα με σκανδαλοθηρική πρόθεση», καταλήγει η Ιερά Σύνοδος στην απάντησή της.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ