- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα Πεδία του Άρεως…
Η Βελίκα Καραβάλτσιου ακολουθεί τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το κέντρο της Αθήνας στον Ελαιώνα
Διακόσιοι μετανάστες… Για διακόσιους μετανάστες μιλάμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Πού θα κοιμηθούνε, τι θα φάνε, πώς θα κάνουν μπάνιο, πώς θα πλύνουν τα ρούχα τους… Διακόσιοι! Και οι υπόλοιποι; Πόσοι μπαίνουν καθημερινά από τα υδάτινα σύνορα; Πόσους μετανάστες υποδέχεται καθημερινά η Κως; Η Μυτιλήνη; Έχουμε χάσει πια το μέτρημα.
Έγινε λοιπόν η περιβόητη μετεγκατάσταση των Αφγανών προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα. Ομολογουμένως όχι με μεγάλη επιτυχία. Από το πάρκο πέρασαν εκατοντάδες μετανάστες. Πότε 350, άλλοτε 400, κάποια βράδια ξεπέρασαν τους 500. Τελικά στον Ελαιώνα μεταφέρθηκαν κάπου 170 με 200 μετανάστες. Από τα 10 οχήματα της πυροσβεστικής, δηλαδή, που περίμεναν στην Αλεξάνδρας, γέμισαν μόνο τα 4. Το 5ο λεωφορείο έφτασε στον Ελαιώνα με 8 μόλις άτομα.
Γιατί, λοιπόν, τόσοι λίγοι μετανάστες στον Ελαιώνα; Οι περισσότεροι φοβήθηκαν πως ο νέος τόπος φιλοξενίας είναι μια «φυλακή», ένα κλειστό κέντρο κράτησης σαν την Αμυγδαλέζα. Σε αυτό συνέβαλαν και οι περιγραφές των συμπατριωτών τους, που είναι χρόνια στην Ελλάδα.
Έτσι, υπήρξαν οικογένειες που αυτονομήθηκαν, μάζεψαν τα πράγματά τους και κατευθύνθηκαν προς τις γνωστές πλατείες, Ομονοίας και Βικτωρίας. Κάποιοι άλλοι, πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για Θεσσαλονίκη.
Θα επιχειρήσουν το γνωστό πλέον ταξίδι προς την «Ωραία Ευρώπη», όπως λένε. Σουηδία, Νορβηγία, Αυστρία, Γερμανία... Οι συγγενείς τους βρίσκονται ήδη εκεί. Υπήρξαν και κάποιοι που θέλησαν να παραμείνουν στο Πεδίον του Άρεως. Από σήμερα όμως το νερό θα κοπεί... ακόμα και οι χημικές τουαλέτες θα φύγουν από το Πεδίον. «Το πάρκο», είπαν κάποιοι, «παραδίδεται και πάλι στους κατοίκους του κέντρου». Όλοι όμως ξέρουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα πάρκο για τους κατοίκους του κέντρου...
Η μετεγκατάσταση άρχισε λοιπόν. Μια ολόκληρη πολιτεία ξεστήθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Οι οικογένειες μάζεψαν το νοικοκυριό τους. Ρούχα και παιχνίδια μέσα σε μεγάλες σακούλες και τα παιδιά στην αγκαλιά. Μεσημέρι, κάτω από τον καυτό ήλιο. Καταγραφή και επιβίβαση στα οχήματα της πυροσβεστικής.
Φτάνοντας στον Ελαιώνα, οι μετανάστες σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα της νίκης. Φαντάζομαι ότι γι’ αυτούς, η νίκη δεν είναι η μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα αλλά το πέρασμα από το Ιράν στο Αφγανιστάν, στην Τουρκία, στην Ελλάδα... Δεν ήταν εύκολο. Οι εικόνες που είδαν στα σύνορα ήταν σκληρές. Κάποιες γυναίκες ήρθαν μαυροφορεμένες, με τα παιδιά στην αγκαλιά, χωρίς τους άντρες του. Και κάποια παιδιά... ασυνόδευτα.
Έξω από το κέντρο φιλοξενίας του Βοτανικού, μια ομάδα κατοίκων διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της περιοχής. «Ο σύλλογος “Αθηνά” ζητά όλα τα έγγραφα των αποφάσεων για τις εργασίες και την μετεγκατάσταση των μεταναστών στον Ελαιώνα», μας λένε. Είναι η ίδια ομάδα που έστειλε -προ ημερών- εξώδικο στον Αλέξη Τσίπρα.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου βρέθηκε στον Ελαιώνα από τις 4 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να υποδεχτεί τους Αφγανούς. Δέχτηκε όμως να μιλήσει μόνο στην κρατική τηλεόραση, παρότι γνώριζε ότι έξω περίμεναν δημοσιογράφοι από πέντε τουλάχιστον κανάλια, εφημερίδες, πρακτορεία και ιστοσελίδες...
Στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, λοιπόν, οι πύλες για τους δημοσιογράφους ήταν κλειστές... Από πληροφορίες, μάθαμε πως τα κοντέινερ είναι 90. Είναι δίχωρα, με μπάνιο και κουζινάκι, χωρητικότητας 6 έως 8 ατόμων. Συνολικά δηλαδή, το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα χωράει περισσότερα από 700 άτομα. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα παιδιά, ενώ τοποθετήθηκαν ήδη και τα κλιματιστικά.
Για το συντονισμό των αναγκών της δομής φιλοξενίας θα σχηματιστεί 3μελής διοικητική επιτροπή. Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία είναι πέντε. Το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Επικρατείας, το Δημόσια τάξης, το Εσωτερικών και βέβαια το Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο κέντρο θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη από την αστυνομία.
Ωστόσο, οι μετανάστες θα μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θέλουν και να επιστρέφουν αργά το βράδυ. Στη δομή, απομένουν 500 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας. Ενώ, ακόμα και αυτοί που αυτονομήθηκαν και δεν μπήκαν στα οχήματα της πυροσβεστικής για τον Ελαιώνα, μπορούν να αλλάξουν γνώμη και να φιλοξενηθούν στο νέο κέντρο φιλοξενίας.
Και κάπως έτσι, τελειώνει η ιστορία των προσφύγων που έζησαν για έναν μήνα στο Πεδίον του Άρεως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει ακόμα μια συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και η κυβέρνηση, τώρα, πρέπει τώρα να βιαστεί, γιατί στα νησιά, περιμένουν ακόμα πολλά «Πεδία του Άρεως»...