- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανάμεσα στα διάφορα ενοχοποιητικά και μη στοιχεία που βρέθηκαν στο τελευταίο κρησφύγετο του τέως αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Αμποτανταμπάτ είναι μία ανεκτίμητης συλλεκτικής αξίας φόρμα για αίτηση… εργασίας στο δίκτυο που ευθύνεται για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο. Και όπως σημειώνει ο συντάκτης του BBC Τζον Σόπελ όλως παραδόξως αυτή η φόρμα φαίνεται να έχει συνταχθεί από κάποιον που για χρόνια πρέπει να ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, τύπου Deloitte ή Accenture. Μία αίτηση που δείχνει ότι η γραφειοκρατία έχει διεισδύσει και ποτίσει ακόμα και στα δίκτυα των τζιχαντιστών.
Η πρώτη σελίδα της αίτησης δεν έχει κάτι το ασυνήθιστο. «Παρακαλώ απαντήστε με ειλικρίνεια και συμπληρώστε ευδιάκριτα τα παρακάτω σημεία» γράφει η φόρμα και συνεχίζει με κενά όπου ο αιτών που πρέπει να συμπληρώσει προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, όνομα πατρός, επάγγελμα κ.ά.
Η δεύτερη σελίδα περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: «Πόσες ξένες γλώσσες γνωρίζετε;», «Μορφωτικό επίπεδο» και μερικές πιο περίεργες όπως «Ποια ήταν η ημερομηνία άφιξης στη γη της τζιχάντ;», «Ποιους πνευματικούς του ισλάμ διαβάζετε ή ακούτε;» και «γνωρίζετε κάποιον ή κάποια που επισκέπτεται συχνά τη χώρες της Δύσης;»
Στη σελίδα τρία οι ερωτήσεις γίνονται ακόμα πιο γραφειοκρατικές και ξύλινες: «Έχετε ποτέ καταδικαστεί;», «Θα θέλατε να εκτελέστε μία επιχείρηση αυτοκτονίας; Ποιοι είναι στόχοι που θα θέλατε να επιτευχθούν κατά την ένταξή σας στο μονοπάτι της τζιχάντ;».
Αλλά, όπως σημειώνει ο Τζον Σόπελ, προς το τέλος εμφανίζεται η πιο κοινότοπη ερώτηση: «Πάσχετε από κάποια χρόνια ή κληρονομική ασθένεια;». Και το αποκορύφωμα: «Με ποιον επιθυμείτε να επικοινωνήσουμε σε περίπτωση που πεθάνετε ως μάρτυρας της τζιχάντ;».
«Ο κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ είχε διατυπώσει ότι η οργάνωση των γραφειοκρατιών βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Τα γραφεία έχουν ιεραρχική δομή και βασίζονται στην εξουσία του απρόσωπου. Η γραφειοκρατική λειτουργία απαγορεύει τις πελατειακές σχέσεις και προάγει την εξειδίκευση. Ωστόσο, δεν περίμενα ποτέ ότι στις ερήμους και τα βουνά της Τόρα Μπόρα η Αλ Κάιντα θα διέθετε τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα προσδιόριζε στόχους και δεξιότητες για τα ένοπλα στελέχη» σχολιάζει ο δημοσιογράφος του BBC.
ΦΩΤΟ: EPA PHOTO AFP/AL JAZIRA TV/-/mn/kr,